A munkavállalók többsége öngondoskodna, ugyanakkor az érintettek számára ez komoly kihívást jelent a gyakorlatban, magyarul nincs rá pénzük. Félévnél tovább alig élné túl valaki az állásvesztést olvasható a HVG cikkében.

A megkérdezettek négyötöde szerint a váratlan helyzetek miatt mindenképpen szükség van néhány hónapnyi tartalékra, de csak valamivel több mint egyharmaduk gondolja úgy, hogy rendelkezik is ehhez szükséges megtakarítással – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító legfrissebb felméréséből. A túlnyomó többség legfeljebb félévig lenne képes fedezni a megélhetési költségeit hitel felvétele nélkül, és baj esetén leginkább a szórakozáson és a ruházkodási cikkeken spórolna.

A BNP Paribas Cardif legfrissebb kutatása szerint a megkérdezettek több mint egyharmada (36 százalék) volt már legalább egyszer munkanélküli az élete során. Bár többségüknél (57 százalék) ez csak egyszer fordult elő, 16 százalékuk ugyanakkor három, vagy több alkalommal is volt már munkanélküli. Az álláskeresés átlagos időtartama ugyanakkor legtöbbször meghaladta a két hónapot: 51 százalékuk több mint 60 napig volt állástalan, mindössze egynegyedük (24 százalék) talált új munkát két hónapon belül.
 
Az aktív munkavállalók csaknem négyötöde nagyon fontosnak tartja, hogy munkanélküliség esetén rendelkezzen néhány hónapnyi tartalékkal, ugyanakkor jelenleg csak valamivel több mint egyharmaduk tudja előteremteni ennek feltételeit. Azonban 38 százalékuk inkább nem, illetve egyáltalán nem tud mihez nyúlni baj esetén.

A femérésből az is kiderül, hogy a munkahely elvesztése esetén a háztartások 61 százaléka legfeljebb félévig lenne képes fedezni az érintettek megélhetési költségeit hitel felvétele nélkül, és mindössze 16 százalékuk rendelkezik több mint 9 hónapos pénzügyi tartalékkal. Ugyanez az arány táppénz esetén már 51, illetve 25 százalékra módosul a válaszadók körében.

Min spórolunk, ha baj van?

A kutatás szerint a munkavállalók munkanélküliség esetén leginkább a szórakozás, a ruházkodás, a személyi kiadások és luxuscikkeken spórolnának. A munkanélküliséget már megtapasztalt válaszadók 53 százaléka a szórakozáson, 51 százaléka a ruházkodáson, 34 százaléka a különböző élvezeti, csaknem fele a kozmetikai cikkeken, egyharmaduk pedig tankolási, ill. tömegközlekedési tételeken spórolt. Ami a háztartások fogyasztásának szerkezetét illeti, kiderült, hogy általában a rezsi 23 százalékot tesz ki, és amennyiben táppénz vagy munkanélküliség esetén takarékoskodni kell, a megkérdezettek 13 százaléka csökkenti rezsiköltségeit, illetve szünetelteti azok befizetését.

Forrás: HVG