A nemzetgazdasági miniszter nem tudott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetőjének új adójavaslatairól, Tállai Andrást pedig meglepte, hogy Varga Mihály áprilistól beindítja az online számlázást. Egymás nyilvános előadásán tanult egymástól a tárcavezető és az államtitkár – írja az mno.hu.

Magyarországon ma már csak az nem dolgozik, aki nem akar, vagy éppen munkahelyet vált. A vita arról zajlik, hogy az elérhető 50 ezer betöltetlen álláshelyre hogyan találunk munkaerőt, idén öt százalék alá csökkenhet a munkanélküliségi ráta, közel a teljes foglalkoztatottság – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter tegnapi előadásán a Nemzeti adókonzultáció című rendezvényen. Varga Mihály elmondta, a gazdaságot terhelő összes adót és járulékot tovább kell csökkenteni, a munkáltatói és a munkavállalói elvonások arányát 50 százalék alá kell mérsékelni. A gazdaságot terhelő összes adó- és járulékterhet a válságot megelőző évekhez képest három százalékponttal, a bruttó hazai termék 38 százalékához kell közelíteni, cél az adócentralizáció csökkentése is. A miniszter szerint ígéretes terület a járulékterhek csökkentése, de tekintettel kell lenni arra, hogy minden apró „mozdulat” 10–100 milliárdokat jelent a költségvetésben.

Ahhoz, hogy jövőre már ne kelljen adóbevallást készítenie négymillió embernek, segítőkész, barátságos adóhivatalra van szükség. – Hatékonyabban kívánnak fellépni az adócsalók ellen, ezért javítanak az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) működésén, mert még találhatók benne kiskapuk. Növelik a bankkártyaterminálok számát, jövő áprilistól tesztüzemben bevezetik az online számlázás rendszerét, azaz a számlázóprogramokat bekötik a NAV-hoz – jelentette be Varga Mihály.

– Beszélnem kell azzal a személlyel, aki a miniszter urat felkészítette a beszédre, mert most hallok először az áprilisi időpontról. Ez az indulás egyelőre korainak tűnik – jelentette ki előadásában Tállai András, az adóhatóság vezetője. Megjegyezte, hálátlan szerep az övé, mert államtitkárként az ő dolga bejelenteni a rossz híreket, míg a miniszter a jó hírek hozója. Mint mondta, a hatóságnál már lezajlott, de még várható „létszám-korszerűsítés”. Mint mondta, tavaly még 23 ezren dolgoztak a hivatalnál, ma 20 600-an. Cél, hogy ez a szám 20 ezer alá menjen. Az államtitkár elmondta, bár erről Varga Mihály még nem tud, de hamarosan a parlament elé terjeszti az adózás rendjéről szóló új törvényjavaslatot. Szerinte az alanyi adójogszabályok követhetetlenek, ezért készítenek egy javaslatot arról, hogyan kell ezen változtatni. Mint mondta, napirenden van az illetékrendszer átalakítása is, mert a beszedésük nem hatékony. Új végrehajtási törvény megalkotásán is gondolkodnak, továbbá csökkenteni szeretnék a kis- és középvállalkozások körében a bürokráciát. Kiemelte, kisebb hangsúlyt fektetnének a névtelen feljelentésekre, mert ezek sokszor családi vita után, ok nélkül érkeznek hozzájuk.

Forrás: mno.hu