A Madame Figaro-ban, a párizsi lap nőknek szánt mellékletében praktikus tanácsokat ad Sylvaine Pascal coach. Útmutatásai azoknak a családos, képzett, jó munkahelyen dolgozó nőknek szólnak, akik úgy érzik, hogy nem értékelik kellőképpen igyekezetüket – olvasható a HVG-ben.

  „Marie-t tegnap csoportvezetővé léptették elő, Susanne-t pedig behívta a főnök, hogy a jövőről beszélgessenek. Hamarosan ő is ugrik majd a ranglétrán. De én soha nem kapok sms-t a főnöktől, soha nem jelzi, hogy tartogat nekem is valamit”. A tanácsadó szerint viszonylag jó állásban lévő francia nők tömegétől is származhatott volna ez a pár sor, amit a tanácsadó egy toulouse-i vegyipari cég régóta alkalmazott, de karrierjében megrekedt női munkatársától kapott. A coach tehát most néhány tanácsot ad.

 Az első: soha ne arról beszélj kolléganőidnek, és főleg ne a fiatalabbaknak a kávé automatánál, hogy mennyi gond van a gyerekekkel, a háztartással. Ehelyett, magadon erőt véve, mosolyogva arról értekezz, hogy szeretsz sportolni, moziba járni, jó könyveket olvasni. A tanácsadó utal arra, hogy a nők és főleg a családanyák, spontán módon, mindig a gondjaikról beszélnek, míg a férfiak inkább arról, ami érdekli őket. 

További tanács: az értekezleteken ne lapulj. Nem kell minden témához hozzászólni, de egyszer legalább kérj szót és mutatkozz határozottnak. Ilyenkor mindig jövőbeni tervekről beszélj, teljesen mindegy, hogy ezekből lesz-e valami, a kreatív imázs keltése a lényeg.

Aztán: ha egy hirtelen támadt munkahelyi vitában, a nálad műveletlenebb, de nagypofájú férfi kollégád leugat, ne hunyászkodj meg. De ne kezdj kiabálni, mert akkor hisztérikának nyilvánítanak. Egy nagy levegő után, higgadtan tedd helyre a kolléga urat. De vigyázat, ne hozd fel a munkahelyeken nyilvánvaló férfi és nő közötti egyenlőtlenséget. Találj más érvet, tök mindegy mit, csak legyél határozott, de egyben fegyelmezett, visszafogott is.

 Ha a jövőben e tanácsok alapján alakítod munkahelyi viselkedésedet, hamarosan téged is előléptetnek – írja a Madame Figaro-ban Sylvaine Pascal munkaügyi coach. Persze, ha intelmeit alaposan átgondoljuk, akkor a dolgozó nőknek minden vállalati karrier megkezdése előtt egy színművészeti alaptanfolyamot is el kellene végezniük.

Forrás: HVG