Lehetőség, de nem csodaszer a kilenc évfolyamos alapképzés - mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. A köznevelési államtitkárság hamarosan társadalmi vitát kezd a rendszer bevezetéséről.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy véli: részletesen ki kell dolgozni a 9 évfolyamos alapképzés bevezetésének tervét.

   „Ez egy megoldási lehetőség, nem elixír, tehát nagyon alaposan körbe kell járni és semmiféleképpen sem szabad elkapkodni. Baj van a közoktatásban az biztos, de a kapkodás csak még nagyobb bajt szül. A finneknél, ahol ez jól működik ez a rendszer, 40 évet szántak arra, hogy egyáltalán elkezdjék, akkor is csak részlegesen beindítani."

   A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné korábban, az InfoRádiónak nyilatkozva úgy látta, hogy a kilencedik évfolyam bevezetése csak akkor támogatható, ha tanterem-bővítéssel és tananyagcsökkentéssel járhat együtt.

   „Mi azt tudnánk pártolni, hogy az alsó tagozatot egy évfolyammal meghosszabbítsák és az alapozó szakasz legyen hosszabb, illetve ezzel párhuzamosan a tananyagot is csökkenteni kell, mert ma az a probléma, amire ez a 9 évfolyamos általános iskola is megpróbál választ adni, az eredendően abból aggódik, hogy igen sok a tananyag, szinte megtaníthatatlan lesz."

   Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár hétfőn, a budapesti szakmai tanévnyitó konferencián jelentette be, hogy hamarosan megkezdődhet a 9. évfolyam bevezetésének társadalmi vitája.

   „Egyeztettünk róla szakmai szervezetekkel, sokakkal, inkább csak a tájékozódás szintjén és ezt meg fogjuk nyitni ezt a társadalmi vitát."

   A köznevelési államtitkárság februárban kapott felkérést a kormánypárti frakcióktól, hogy vizsgálja meg a 9 évfolyamos általános iskolai képzési modell bevezetésének lehetőségét. Czunyiné Bertalan Judit nemrég az Indexnek adott interjúban úgy vélte, hogy az alsó tagozatos alapozó képzést lehetne megerősíteni az új rendszer kialakításával, amellett, hogy hangsúlyozta: radikálisan csökkenteni kell az első évek tananyagát.

Forrás: InfoRádió