A fiatalok foglalkoztatása, életminőségének javítása stratégiai fontosságú Magyarország jövője szempontjából - mondta Schanda Tamás János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára szerdán Szegeden, az Új Nemzedék Plusz program projektzáró sajtótájékoztatóján.

A kormányzati ifjúsági stratégia keretprogramja az Új Nemzedék Plusz projekt, amely 2013-ban indult és most fejeződik be - ismertette a helyettes államtitkár.

A program egyik eredményeként értékelte azt, hogy a magyar fiatalok 19,3 százalékos munkanélküliségi mutatója jobb mint az uniós átlag, amely 20,7 százalék.

Tájékoztatása szerint a program a fiatalok foglalkoztatásának előmozdítása érdekében valósult meg. Kiemelte, hogy a projekt eredményeként valamennyi megyeszékhelyen létrejöttek a kontaktpont irodák, amelyeken keresztül több mint 82 ezer fiatalt értek el. Közlése szerint 1100 rendhagyó osztályfőnöki órát tartottak, amelyek a pályaválasztásról, az életpálya-tervezésről, és -tanácsadásról szóltak.

Schanda Tamás János hozzátette, hogy a program nem fejeződik be: ősszel indul a Komplex Ifjúsági Fejlesztések - Új Nemzedék Újratöltve című emberi erőforrás operatív programból megvalósuló kiemelt projekt.

"Abban szeretnénk segíteni a magyar fiataloknak, hogy az igényeiknek, a szükségleteiknek megfelelő információkkal, a pályaválasztáshoz szükséges tudással, készségekkel rendelkezzenek" - fogalmazott.

A helyettes államtitkár szólt a kormány által 2015-ben elindított Ifjúsági Garancia Programról, amelynek első szakaszában - 2017 végéig - a legalább hat hónapja regisztrált munkanélküli fiataloknak nyújtanak segítséget képzésben vagy abban, hogy garantált foglalkoztatásban vehessenek részt. Ebben az időszakban legalább 36 ezer 25 év alatti fiatal részesül majd foglalkoztatási és képzési garanciában, amelyre célzottan 36 milliárd forint uniós forrást különítettek el - tette hozzá.

Ismertetése szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2015. július végéig 44 ezer fiatalnak ajánlotta fel az Ifjúsági Garancia Programban való részvételt. Az érdemi ajánlat előkészítő szakaszba 11 ezer fiatal lépett már be, közülük 9600 meg is kapta az ajánlatot.
    Süveges Antal Pál, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője szerint az új nemzedék programmal elindult egy olyan ifjúságszakmai, közösségi tevékenység, amely korábban nem létezett Magyarországon.

Beszámolt arról, hogy a program kezdete óta a kontaktpontok munkatársai 1200, közvetlenül az ifjúsági korosztálynak szóló rendezvényt szerveztek vagy kapcsolódtak be már meglévő kezdeményezésekbe, amelyeken keresztül 35 ezer fiatalt vontak be az Új Nemzedék projektbe.