A Munkástanácsok után a Liga szakszervezetek is az október 2-i népszavazáson való részvétel mellett foglalt állást. Mészáros Melinda, a Liga elnöke személy szerint a nemmel voksolást támogatja. A közszféra dolgozóit képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, illetve a vállaltan baloldali Magyar Szakszervezeti Szövetség nem hozott testületi döntést az október 2-i kvótareferendummal kapcsolatban – írja a Magyar Idők.

Elsőként a keresztény-konzervatív értékrendet valló Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) tette egyértelművé: el kell menni az október 2-i népszavazásra, hogy ki hogyan szavaz, egyéni döntés kérdése, de a konföderáció arra biztatja az embereket, hogy nemmel voksoljanak. Palkovics Imre elnök szerint meg kell állítani „a féktelen és korlátlan migrációt”, és a magyarok most ezzel kapcsolatban véleményt nyilváníthatnak.

A szakszervezet nem politikai kérdésként tekint a népszavazásra, hanem a munkavállalók és a széles társadalmi rétegek felől közelíti meg – jegyezte meg. Sokak szerint nincsen közvetlen jogi következménye a referendumnak, de az európai jog alakulása, a betelepítési kvóta megszületésének elkerülése útján ez egy nagyon fontos lépés – hangsúlyozta. Palkovics Imre arról is beszélt: a közel- és távol-keleti bevándorlók helyett az ukrajnai szakképzett munkaerővel kellene az ország betöltetlen munkahelyeit feltölteni, mert a magyarok és az ukránok között nincs akkora kulturális különbség.

– A Liga szakszervezetek egyértelmű álláspontja, hogy a demokratikus jogintézmények egyik legfontosabb eleme a népszavazás, így a részvétel mellett foglalunk állást – mondta a Magyar Idők megkeresésére Mészáros Melinda. A szervezet elnöke szerint a referendumon nemmel kell voksolni. A betöltetlen munkahelyek ukrán feltöltéséről Mészáros úgy vélekedett: a jelenlegi kényszerhelyzetben ez átmeneti megoldásként elfogadható, hiszen a gazdasági igényeket ki kell elégíteni, a munka nem állhat le. Ugyanakkor hosszú távon mindenképpen magyar munkaerőt kell alkalmazni, ehhez az oktatás és a szakképzés fejlesztése, átalakítása szükséges – hangsúlyozta a Liga elnöke.

A vállaltan baloldali Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) nem hozott testületi döntést az október 2-i kvótareferendummal kapcsolatban. Székely Tamás alelnök lapunknak ugyanakkor kijelentette, a Maszsz mindig és minden kérdésben a magyar munkavállalók érdekeit képviseli.

Bár a közszféra dolgozóit képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fórumában volt róla szó, testületi állásfoglalás mégsem született a népszavazásról – tudtuk meg Földiák András elnöktől, aki így nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Forrás: Magyar Idők