Idén gyermekenként 31 500 forinttal járulhat hozzá a munkáltató a szülők iskolakezdési kiadásaihoz. A tankönyvekre, ruhára, írószerekre, más felszerelésekre költhető utalványok a becsengetés miatt jelentkező átlagos költségek nagyobb részét fedezhetik. A juttatás egyébként népszerűnek számít: az iskolás gyermeket nevelő munkavállalók rendszeresen kérik, a munkáltatók pedig a kedvező adózás miatt régebb óta kínálják – írja a Napi Gazdaság.

 

Utalványok segíthetik idén is a családokat azoknak a költségeknek a kigazdálkodásában, amelyek a közelgő becsengetés miatt jelentkezhetnek. – Az iskolakezdési támogatás nagysága a minimálbér harminc százalékát érheti el, idén az összeg 31 500 forintot tehet ki – mondta lapunknak a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára. Szeptember közeledtével a juttatás mind többek számára lehet fontos, Pankucsi Zoltán ezért néhány lényeges tudnivalót külön is kiemelt. Egyrészt fontos, hogy a munkáltatótól származó támogatást azok a szülők igényelhetik, akik iskolás gyermeket nevelnek. Emellett az sem mellékes, hogy támogatásként papíralapú vagy elektronikus utalványt kaphat a munkavállaló. – Az utalvány a tanév első napját megelőző hatvanadik naptól az év végéig nyújtható – mutatott rá a helyettes államtitkár, megemlítve, hogy az összeg megszerzéséért a szülőnek – kenyéradójánál – nyilatkozatot kell tennie. A kiemelendő gyakorlati tudnivalók között szerepel az is, hogy az utalványt közvetlenül fizetéskor, a pénztárban kell felhasználni, utólag tehát nincs lehetőség a számla elszámolására.

A támogatás gyermekenként és szülőként egyaránt jár – a minisztérium szakembere egy példával szemléltette, mit is jelenthet ez a mindennapokban. Eszerint egy kétgyermekes család mindkét szülője mindkét gyermek után részesülhet támogatásban, így az adott család kasszájában 126 ezer forintnyi plusz jelenhet meg. Mindez úgy, hogy a juttatás után a szülőnek semmilyen adót vagy járulékot nem kell fizetnie. – Közterhet csupán a munkáltató ró le, de a szabályok kedvezményes mértéket határoznak meg – jegyezte meg Pankucsi Zoltán, hozzáfűzve: a kormány azért kér el ilyen esetben az általánosnál alacsonyabb terhet, mert fontos, hogy a szülők minél könnyebben készülhessenek fel az iskolakezdésre. – A családok boldogulását, a gyermekek gondos felnevelését minden lehetséges adóügyi megoldással támogatja a kormány – jegyezte meg ennek kapcsán a helyettes államtitkár, aki idesorolta az egykulcsos, családokat támogató személyi jövedelemadó-rendszert, a családi vagyonmozgásoknál mentességet adó illetékszabályokat és az iskolakezdést segítő béren kívüli juttatást is.

– Az iskolakezdési támogatás évek óta népszerű: a jogosult munkavállalók gyakran választják, a munkaadók rendszeresen nyújtják – ezt már Fata László kafetéria-szakértő mondta érdeklődésünkre. Az alkalmazottaknak leginkább azért éri meg a támogatás mellett dönteni, mert az így megszerezhető – idén – 31 500 forint az iskolakezdéshez szükséges számos felszerelés megvásárlásánál felhasználható. – Tankönyvek, írószerek, torna- és más ruházat, iskolatáska, egyéb eszközök, kellékek – sorolta az utalványokkal megvehető termékeket Fata László. – Az összeg ráadásul – adott esetben – a kiadások nagyobb részét is fedezheti – jegyezte meg a szakember, utalva arra, hogy egyes számítások szerint az iskolakezdés átlagos ráfordításának összege mostanság negyvenezer forint körül mozoghat. A munkáltatóknak a kedvezményes adózás miatt érheti meg a módozat: a juttatás értékének 1,19-szerese után a foglalkoztatónak 16 százalék személyi jövedelemadót és 14 százalék egészségügyi hozzájárulást kell befizetnie. Megjegyezhető: ha a támogatás meghaladja a 31 500 forintot, a vállalkozás a többlet után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást köteles átutalni a közkasszához.

Forrás: Napi Gazdaság