Szeptembertől megjelennek a Területi Operatív Program (TOP) első kiírásai; Nógrád megye nagy lehetőséget kapott, a konkrét pályázatok során derül ki, hogyan tud élni ezzel a térség, ahol a legfontosabb cél a munkahelyteremtés - mondta Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Nógrád megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos szerdán Balassagyarmaton.

Balla Mihály sajtótájékoztatón kifejtette: Nógrádban a gazdaságfejlesztés fontos része a társadalmi felzárkóztatás, olyan programok működtetése, amelyek minél inkább alkalmassá teszik az álláskeresőket a munkavállalásra - fogalmazott, hozzátéve: a munkaügyi központ kimutatásai szerint az álláskeresők nagy része alulképzett.

Ismertette: a TOP keretéből a megyék 799 milliárd forintot használhatnak fel fejlesztésekre, elsősorban a helyi gazdaság élénkítésére. Nógrád megye kerete 41,3 milliárd, emellett Salgótarján megyei jogú városé 9 milliárd forint a 2014-2020 közötti időszakban.

Balla Mihály közölte azt is: Brüsszel két hete elfogadta a magyarországi vidékfejlesztési programot, ennek pályázati kiírásai is megjelennek szeptembertől. A program a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások, családi vállalkozások, valamint önkormányzatok számára is pályázati lehetőségeket nyit meg várhatóan több mint nyolcvanféle kiírással.

A kormány fő céljának nevezte a politikus, hogy minél több kis gazdaság tudjon fejleszteni, megjelenni a piacon, akár helyi sajátosságokat tükröző termékekkel.

A vidékfejlesztési program célja, hogy a mezőgazdasági, élelmiszeripari, kertészeti és faipari területek minél versenyképesebbek legyenek, és a fejlesztések révén új munkahelyek jöjjenek létre - mondta Balla Mihály.