Most nem a bevándorlókról van szó, (pontosabban nem azokról, akikre mostanában e szó hallatán gondolunk), hanem az „expat”-okról. Ők azok, akik egy adott ország állampolgáraiként ideiglenesen vagy tartósan egy másik országban dolgoznak. A kifejezés azonban inkább szűken értelmezendő: magas beosztású és/vagy képzett munkaerőről van szó, akiket jellemzően éppen a saját vállalataik küldtek külföldre – írja a Portfolio.



   Szóval az Expat Insider kiadvány 2015-ös számában 195 ország 14 ezer expatját kérdezték meg, mennyire érzik jól magukat - és ebből elég meglepő sorrend jött ki.

   Az ábrából látható, hogy a külföldön dolgozók leginkább Ecuadorban, Mexikóban és Máltán érzik jól magukat, vagyis úgy tűnik, hogy az egzotikus helyszínek jönnek be leginkább. Különösen így érezhetjük, ha meglátjuk Franciaország szerény 47. helyét, vagy az olasz 58. pozíciót. (Talán a relatíve fejletlen országok népszerűségét éppen az alacsony árszínvonalból fakadó előny is magyarázza.)

Magyarország 29. helyét éppen ezért nehéz mihez viszonyítani, hiszen miközben maguk mögött tudhatjuk az olaszokat, franciákat, svédeket, addig a régióból a lengyelek, a csehek és a románok is előttünk állnak. A szlovákok pedig nincsenek a listán, vagyis a régiónkból az adatok alapján mi vagyunk a legkevésbé vonzók egy külföldinek. Ami akár a tőkevonzó képességünkre is hatással lehet.

Forrás: Portfolio