Mit jelent a mai Magyarországon dolgozó anyának lenni, hol vannak a nő és családbarát munkahelyek, visszafogadják-e a gyermeket nevelő nőket a munkahelyükre, milyen lehetőségeik vannak a dolgozó édesanyáknak és miért vannak pozícióhátrányban a férfiakhoz képest? – írja a teol.hu.

Nő az egyenlőség? Ezzel a címmel rendeztek pódiumbeszélgetést a nők helyzetéről  a III. Ökopolisz Nyári Akadémián augusztus elején. Keveházi Katalin, a JÓL-LÉT Alapítvány vezetője, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő és Vida Ágnes pszichológus ott elhangzott gondolatait foglaltuk össze.

Mit jelent a mai Magyarországon dolgozó anyának lenni, hol vannak a nő és családbarát munkahelyek, visszafogadják-e a gyermeket nevelő nőket a munkahelyükre, illetve milyen lehetőségeik vannak a dolgozó édesanyáknak és miért vannak pozícióhátrányban a férfiakhoz képest? Ezek voltak a beszélgetés főbb kérdései. Hogyan is lehetne árnyalni a köztudatban kialakult női képet, hiszen vannak női teljesítmények, viszont romlik a nők helyzete.

– A legjobb szüléskorban lévő magyar nők 10 százaléka külföldön van. Kényszerből mennek ki, mert itthon nem tudnak elhelyezkedni és gyermekeik sem jutnak be az óvodákba. Ezeket a nőket elveszítjük. Ennek elkerülését szolgálnák a családi napközik és a rugalmas munkavégzés – mondta Szél Bernadett.

– Ma már elfogadott, hogy a nők negyvenévesen szülnek, ez a halogatások következménye. Csak azután vállalnak gyereket, ha megteremtettek egy bizonyos anyagi hátteret, és ezzel függ össze az is, hogy a nők túlképzik magukat. Tulajdonképpen ez is halogatás, ami miatt kicsúsznak az időből. Szükség lenne a rugalmas munkahelyekre, ami persze nem azonos a részidős állásokkal. Én ezt a helyzetet úgy oldottam meg, hogy vállalkozó lettem – mondta Vida Ágnes.

A középkorú nők helyzetét az is nagyban megnehezít, hogy az idősekről is gondoskodniuk kell, illetve a cégek, ha tehetik, nem veszik vissza a kisgyermekes anyukákat. Gondot jelentenek még a XXI. században is élő sztereotípiák. Erre Vida Ágnes hozott fel példát: idén megjelent egy oktatókönyv, ami tartalmaz egy megdöbbentő illusztrációt. A kép előterében az apuka látható, amint fotelben ülve újságot olvas, a kép hátterében pedig az anyuka éppen uborkát rak be egy befőttesüvegbe. Az előadók felháborodva jegyezték meg, hogy ezeket a sztereotípiákat el kell felejteni és nem engedhető meg, hogy a gyerekek ilyen példákat látva nőjenek fel.

– Ezt a harcot a nőknek nem egyedül kellene megvívniuk! Akkor lesz előrehaladás, ha sikerül a férfiakat meggyőzni arról, hogy ez az ő érdekük is. 2011 óta kirúghatóvá váltunk, még akkor is, ha tegyük fel, van egy hároméves kisgyermekünk. Itt meg is említhetném az édesapákra vonatkozó gyest. A gyerekeknek joguk van az apjukhoz, nem szabad kivonni a férfit a családból. Amikor az édesanya otthon marad, a férfiakra nagy teher nehezedik, hiszen többet kell dolgozniuk és az elvárások is nagyobbak.

Ezzel a nőket kiszorítják a munkaerőpiacról – fejtette ki Szél Bernadett.
– A férfiakkal szemben valóban nagyobbá válik az elvárás, amikor az anyuka otthon marad, és ha nem teljesítenek az igényeknek megfelelően a férjek, az könnyen eredményezhet családon belüli konfliktusokat, s ezek esetenként erőszakhoz is vezethetnek – tette hozzá Keveházi Katalin.

– 1967-ben vezették be a gyest, ennek következményeként a férfiak szép lassan betöltötték a nők helyeit. A nők így elmagányosodnak, ekkor jelennek meg életükben a különböző elfoglaltságok, hobbik. Ilyenek például a kézműves tevékenységek, s az általuk készített termékeket a nők megpróbálják értékesíteni különféle internetes oldalakon. Én abban próbálok nekik segíteni, hogy minél több életképes vállalkozásuk lehessen – egészítette ki Vida Ágnes.

A pódiumbeszélgetés résztvevőinek véleménye szerint a részmunkaidőben dolgozó nők hátrányban vannak, hiszen sok mindenből kimaradnak. A távmunka pedig azért nem kivitelezhető a legtöbb középkorú nő esetében, mert nagyobb informatikai tudást igényel, és ezen a területen legtöbbjüket még képezni kell.

Friss kutatások szerint a gyerekeknek nem arra van szükségük, hogy az anyukák otthon maradjanak a hároméves gyes ideje alatt végig, ennél fontosabb, hogy az anyuka boldog és kiegyensúlyozott legyen.

Megjárta azt az utat, amit minden nő

Vida Ágnes kétgyermekes anyuka azon munkálkodik, hogy olyan nőkön segítsen, akik hasonló cipőben járnak, mint annak idején ő. Első kisfia 2005-ben, a második pedig 2007-ben született. Az első szülése óta folyamatosan otthonról dolgozik. Mindig arra törekedett, hogy legyen munkája a baba mellett, mert tudta, hogy enélkül képtelenek lesznek megélni. Felismerte, hogy csak akkor tud kitörni, ha a saját ötleteiből kiindulva próbál pénzt keresni. Ennek érdekében heti több órát tölt olvasással és tanulással, és minden idejét annak szenteli, hogy segítsen a kétségbeesett édesanyákon. Ennek érdekében több blogot is jegyez, illetve könyvet írt.

Forrás: heol.hu