A támogatási keret elenyésző részét használták fel eddig a külföldi fiatalok hazacsábítását célzó programban. A működési költségekre szánt keret ugyanakkor szépen apad – írja az mfor.hu.

A „Gyere haza fiatal" programban eddig 5,1 millió forint támogatási összeget hagytak jóvá, amely a teljes 95 milliós keret alig 5,4 százaléka – derül ki Rákossy Balázs NGM államtitkár válaszából, amelyet Szél Bernadett írásbeli kérdésére adott.

A program teljes költségvetése 100 millió forint, amelynek 95 százalékát kell támogatásokra fordítani és 5 százaléka mehet el a működési költségekre. Ez utóbbira - az 5 millió forintból – 4,2-t már felhasználtak: 1,4 millió ment személyi jellegű kifizetésekre, 2,8 pedig dologi kiadásokra. Sőt, ez az összeg még magasabb is lehet, ugyanis – mint az a válaszból kiderül – vannak olyan tételek (például telefon és postaköltség), amelyeket nem a program terhére számolnak el. Sajnos ezeket az államtitkár nem részletezi.

Így jelenleg úgy állunk, hogy az április óta futó programban majdnem annyit költöttek a működésre, mint a fiatalok hazacsábítására. Ebben persze nem ez a szomorú, hiszen a működésre akkor is kell költeni, ha egyébként a fiatalok nem szeretnék otthagyni a jól fizető londoni mosogatói állásukat, hanem az, hogy az amúgy sem komoly keretösszeg majdnem egésze megvan még. Persze a hazatérés nem megy gyorsan és a program utófinanszírozású.

Az Origo pár hete írt arról, hogy eddig 11 külföldre vándorolt fiatal tudott Magyarországon elhelyezkedni, 170 fő állása pedig még függőben van. Összesen több mint kétezren regisztráltak.

Forrás: mfor.hu