Lélegeztetőgépre kerülhet az Országos Mentőszolgálat, ha nem kezdik meg mihamarabb a dolgozók bérének drasztikus emelését a szakszervezet szerint. Bár szeptembertől bruttó negyvenezer forinttal nőhet az illetményük, a mentősök többsége több állásban dolgozik, a fluktuáció pedig rendszeresen eléri a 30 százalékot.

Augusztus végén mutatták be az új közterületi kamerarendszert, amelynek segítségével a mentőszolgálat munkatársai 300 kamerának a képét tudják vezérelni, és amelyen keresztül valós időben látják a főváros forgalmát.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a kamerarendszerrel ellentétben az életpályamodellről és az illetményemelésről már nem tudott konkrétumokat mondani a Hír TV-nek.

Máté Gábor: Nekem ezzel az lenne a célom, ami a munkavállalók zömének is, hogy egy munkahelyről el tudja tartani a mentődolgozó a családját.
Riporter: Ez számszerűen mit jelent? Hány százalékos béremelést tartalmazna egy ilyen koncepció?
M. G.: Ez még egy olyan technikai részlet, amiről még nem tudok számot adni.

A legtöbben mellékállásokkal egészítik ki a jövedelmüket. Van, aki magánmentősöknél folytatja, miután lerakja az államinál a szolgálatot, van, aki kórházban dolgozik. Sőt júniustól már 24 órás szolgálatot is vállalhat a rohamkocsik személyzete. A fővárosban és környékén, az ügyeleti idő kétharmada aktív munkával telik, ezért ez akár tizenöt óra tevékenységet is jelenthet.

„Azt hiszem, hogy ez nemcsak az ő számukra lenne nagyon-nagyon fontos, hanem a betegek számára is, akiket ők szállítanak, hiszen ilyen kimerült, agyonterhelt, agyondolgozott állapotban, amit kifejezetten a bér miatt vállalnak el a kollégák, azért nem lehet elvárni, hogy pihenten és a szakma csúcsán teljesítsenek, bár megteszik” – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

A szakszervezet szeptembertől átlag bruttó 40 ezer forintos béremeléssel számol, az életpályamodellt azonban továbbra is hiányolják.

„Folyamatosan mennek el, nemrég hallottam a korábbi főigazgató nyilatkozatát, hogy 20-30 százalékos a fluktuáció, de hát mindig lehet pótolni az embereket. Én azt gondolom, hogy az tragikus, ha 20-30 százaléka az embereknek rendszeresen kicserélődik, hiszen azért ez nem egy olyan munkakör, amit kétórai betanítás után már ugyanolyan jól el lehet végezni” – tette hozzá Soós Adrianna.

A 30 százalékos lemorzsolódás egy 7000 fős testületnél 2100 főt jelent.

Forrás: HírTv