A sztrájkbizottság azonnali összehívását kezdeményezi a kormánynál a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), mert elfogadhatatlannak tartja, hogy méltánytalan és megalázó helyzetbe kerültek azok a tanárok, akiknek az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig legfeljebb hét évük van hátra – olvasható a Népszavában.

A PSZ pénteken közleményben jelezte: a kormány tavasszal azt ígérte, hogy a korábbi anomáliák rendezésére minden pedagógus, aki hét évvel a nyugdíj előtt áll, mindenféle minősítési eljárás nélkül, 2017. január 1-vel automatikusan Pedagógus II. fokozatba kerül. Azt viszont a kormány akkor nem kommunikálta, amit a most módosított kormányrendeletbe belecsempésztek, vagyis hogy kivételt jelentenek azok a nyugdíj előtt álló pedagógusok, akik korábban, bár nem volt számukra kötelező, önként vállalták, hogy a fokozatszerzés és a jobb anyagi megbecsülés reményében részt vesznek az eljárásban, de a minősítésük sikertelen volt.

A kormány kommunikációjában mindvégig feltétel nélküli, automatikus átsorolásról volt szó. Most viszont az a fura helyzet állt elő, hogy azok a nyugdíj előtt álló tanárok, akik korábban meg se próbáltak portfóliót készíteni, feltölteni, a minősítési eljáráson átesni, a II-es fokozatba kerülhetnek, azok viszont, akik megpróbálkoztak ezzel, de valamiért nem sikerült nekik, ugyanúgy nem kapnak feltétel nélküli jobb minősítést. (az egészre azért van szükség, mert a 30-40 éves szakmai tapasztalattal bíró és pedagógus szakvizsgával is rendelkező idősebb tanárok számára már az is épp elég megalázó volt, hogy a pályán töltött évtizedeket figyelmen kívül hagyva a kormány korábban őket is Pedagógus I. fokozatba sorolta) Azt a bizonyos kivételt most csaknem 1400 tanár képezi, a szakszervezet szerint az ő esetükben egy egész életpályát minősítettek sikertelennek.

Ráadásul az Oktatási Hivatal (OH), ahol a minősítéseket intézik, egyáltalán nem vizsgálja, hogy esetükben miért lett sikertelen a minősítési eljárás. A PSZ-hez beérkező jelzések, panaszok alapján úgy tűnik, hogy az érintett pedagógusok többségének rajtuk kívül álló ok miatt nem sikerült a minősítés. A szakszervezet tud olyan esetekről, hogy az OH informatikai rendszere nem működött megfelelően, a feltöltött portfóliónak nyoma veszett. Előfordult, hogy az érintett pedagógus a feltöltésig sem jutott el, mert már a rendszert sem sikerült megnyitnia. De a legnagyobb gondot az okozta, hogy a portfólió tartalmára és elkészítésére vonatkozó szabályokat többször is módosították, már a megindult minősítési eljárások közben is. Ezekre azért kellett sort keríteni, mert a kormány szinte minden intézkedésére jellemző kapkodás, a szakmai egyeztetések hiánya miatt az eljárásrend nem volt, s a mai napig nincs megfelelően kidolgozva.

A szakszervezet szerint a kialakult helyzet nemcsak hogy megalázó, de az egyenlő bánásmód követelményét is sérti. Azt szeretnék elérni, hogy a kormány soron kívül módosítsa a diszkriminatív rendelkezést. Ha a sztrájkbizottsági egyeztetés nem vezet sikerre vagy nem is jön össze, úgy a PSZ az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, valamint az alapvető jogok biztosának a segítségét is kérni fogja.

Forrás: Népszava