Nem igazolódtak be a szabad vasárnappal kapcsolatos aggodalmak, az ellenzők hamis adatokra hivatkozva próbálnak népszavazást tartani az ügyben – véli a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete.

„Lényegében téves adatok alapján próbálják népszavazáson való részvételre buzdítani az embereket a szabad vasárnap támadói. Különösen igaz ez a kereskedelmi dolgozók esetében, akiket egzisztenciálisan is érint a változás, s érthető módon féltik az állásukat. Mára azonban kiderült, alaptalan volt az előzetes hisztériakeltés, nem vezetett tömeges elbocsátásokhoz az intézkedés" – mondta a Magyar Hírlapnak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszerveze­tének elnöke.

   A Munkástanácsok konföderáció által a részükre készített, az elmúlt időszak statisztikai adatait feldolgozó elemzésből szerinte egyértelműen kiderül, a boltnyitvatartási korlátok márciusi életbelépését követően, a korábbi időszakhoz képest a fizikai foglalkozásúak létszáma csupán kis mértékben csökkent, s ennek túlnyomó hányada a részmunkaidős állományban következett be.

   Kiderült továbbá, a fejlettebb ré­giók­ban ma is kifejezetten munkaerőhiány mutatkozik az ágazatban.
A tavalyi első negyedévhez képest 2015 elejére 10 400-ról 15 500-ra emelkedett az üres, azaz betölthető munkahelyek száma, de ez az összevetés a vasárnapi korlátozást követő negyedévben is tizenhárom százalékos növekedést mutatott. Hogy a nagyarányú, akár tizenötezer fős elbocsátásokról szóló előrejelzések tehát egyáltalán nem valósultak meg, azt a minap az egyik nagy ellenző, Vámos György is elismerte. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Lánchíd rádiónak ráadásul úgy nyilatkozott, jú­nius­ra a korábbi szint fölé nőtt a kereskedelemben foglalkoztatottak száma, ám szerinte, ha eddig nem is, az ősztől már tényleg kirúgások várhatók.

   A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján elemzők arra jutottak, a még az idén folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése.

Forrás: Magyar Hírlap