A nyugdíjasok és az alacsony jövedelmű háztartások már érzik, hogy hosszú idő után újra emelkednek a fogyasztói árak – írja a Világgazdaság.

A nyugdíjasok és az alacsony jövedelmű háztartások már érzik, hogy hosszú idő után újra emelkednek a fogyasztói árak – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Az árváltozás a lakosság egyes csoportjait különböző mértékben érinti, eltérő jövedelmi szintjük és – részben ebből adódóan – eltérő fogyasztási szerkezetük miatt. Egy „átlagos” magyar, vagyis aki a fogyasztói kosárnak éppen megfelelően vásárol – ilyen ember egyébként biztosan nincsen –, az 0,1 százalékos drágulással szembesülhetett az év első hét hónapjában. Az alacsony jövedelmű háztartások ugyanebben az időszakban már 0,5 százalékos inflációt tapasztalhattak, miközben a tavalyi első hét hónapban 0,2 százalékos árcsökkenést mért a hivatal. A közepes jövedelműek és a nagycsaládosok (3 vagy több gyermeket nevelők) az árak stagnálásával, míg a gazdagok 0,1 százalékos áremelkedéssel szembesülhettek.

Az alacsony jövedelműek részben azért érzékeltek az átlagnál magasabb áremelkedést, mert a szeszes italok, dohányáruk drágulása – a fogyasztási szerkezetükben képviselt magasabb arány miatt – erősebben érintette őket. A nyugdíjasok is az infláció vesztesei között voltak: náluk hasonló mértékben, 0,4 százalékkal emelkedtek az árak az előző év első hét hónapjához képest. (Az igazsághoz tartozik, hogy a nyugdíjasok még így is „nyerésben” vannak, hiszen járandóságukat januártól 1,6 százalékkal emelték.) Az átlagosnál magasabb áremelkedés mindkét csoportnál részben azzal is magyarázható, hogy a fogyasztási szerkezetükben kisebb arányban vannak a közlekedéssel – azon belül is az üzemanyagokkal – kapcsolatos költségek, így őket nem érintette olyan mértékben az üzemanyagárak csökkenése, mint a többi háztartást.

Az év hátralévő részében egyre szélesebb réteget érhet el az infláció, hiszen várhatóan egyre több termék és szolgáltatás esetében nőhetnek az árak. Miután a világpiaci olajárak már nem csökkennek, a benzin ára sem esik vissza, ezért az inflációt leginkább leszorító hatás hamarosan kiesik a bázisból. Az infláció 1-2 százalék közelébe emelkedhet az év végére, és várhatóan továbbra is az alacsony jövedelműeket és a nyugdíjasokat érinti majd érdemben.

Forrás: vg.hu