A felsőoktatásnak képesnek kell lennie alkalmazkodni a változó világhoz, egyszerre kell alkalmazkodnia a munkaerőpiaci, gazdasági igényekhez és kutatás-fejlesztés, innováció kihívásaihoz - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 235. tanévnyitó ünnepségén, csütörtökön.

A tárcavezető köszöntőjében az elmúlt években elért magyar gazdasági eredményekről beszélve kiemelte: ezek a sikerek kellenek ahhoz, hogy a gazdaság eredményesen vehessen részt a negyedik ipari forradalomnak nevezett új korszakban. Óriási változások előtt állunk, az innováció által vezérelt gazdaságra kell átállni, és a kormány is ki akarja venni a részét az ehhez szükséges munkából - tette hozzá.

Varga Mihály kijelentette: az egyetemek teremtik meg az alapját Magyarország hosszú távú stabil gazdasági növekedésének és társadalmi fejlődésének.

A miniszter kifejtette: alig hat éve Magyarország egy lefelé tartó spirálban volt, de ekkor hozzáláttak az átalakításhoz, és ennek a munkának mind részesei voltunk. Most megnyílnak a lehetőségek, amelyekre vártunk, hiszen a gazdaság nő, az ország visszazárkózott arra a közép-európai növekedési pályára, ahol korábban volt - mutatott rá.

Mint mondta, az ipar teljesítménye egyre nagyobb mértékben támogatja a gazdasági növekedést. Nem a hitelfelvétel táplálja a gazdasági növekedést, hanem úgy sikerült elérni a növekedést, hogy közben törlesztettük az adósságállományunkat - magyarázta. Hozzátette: mindemellett 26 éve nem dolgoztak az országban annyian, mint most.

Varga Mihály közölte: összességében növekszik a gazdaság, évtizedek adósságát csökkentettük, tartósan alacsony az infláció, emelkedik a minimálbér és az átlagbér, folyamatosan nőnek a reálbérek, így javulnak a megélhetés körülményei.

Úgy látja, ezek a sikerek lehetővé teszik, hogy beléphessünk az új korszakba. Világméretű a verseny, időben kell tehát lépnünk - vélte.

A tárcavezető szerint ha a magyar gazdaság átáll a digitalizációra, a munkahelyek tíz százaléka szűnhet meg, és erre fel kell készülni, számolni kell a következményekkel.

A kihívás és a feladat a hozzáadott érték növelése a következő években - mondta, arra kérve a hallgatókat, hogy legyenek partnerek a válaszok megtalálásában a kihívásokra.

Habsburg György főherceg, az egyetem elődintézményének létrehozását kezdeményező József nádor leszármazottja beszédében felidézte: II. József rendeletével állították fel az egyetemet 1782-ben, a műszaki oktatás első magyar intézményeként. Az alapítás óta a most kezdődő tanév a 235., és erre a hosszú történelemre mind joggal lehetünk büszkék - vélekedett.

A főherceg sikeres tanévet, mindenkinek a kitűzött célok elérését kívánva bejelentette a 2016-17-es tanév megnyitását.

Józsa János, az egyetem rektora hangsúlyozta: az intézmény a hazai műszaki felsőoktatás zászlóshajója, felelősséggel látja el küldetését. Stratégiai fontosságú felsőoktatási intézmény, amely meghatározó mértékben járult hozzá a magyar ipar és gazdaság fejlettségének eléréséhez, és erre törekszik a jövőben is - mondta.

A rektor közölte: összességében tartották a felvett hallgatók számát, és a felvételi ponthatárok tekintetében is tartották az egyetemhez méltó szintet. A világon mindenhol elismerik és keresik az itt végzetteket - tette hozzá.