A rövidebb nyári szünidő tervéről faggatta a kormányt az MSZP. Korábban olvasóink többek között azért nem pártolták az elképzelést, mert akkor már nagyon meleg van az osztálytermekben, és most az is kiderült, az országban több mint négyszáz iskola üzemel panelépületekben – írja a HVG.

2019-től 1-2 héttel rövidebb lehet a jelenleg tíz hetes iskolai nyári szünet - jelentette be Palkovics László okatási államtitkár a nyár közepén. A nyári szünidő hosszához évtizedek óta nem nyúltak hozzá, ezért akkor olvasóinkat is megszavaztattuk arról, hogy hogyan fogadnák az elképzelést. A válaszadók közül többen is azon a véleményen voltak, hogy akár még el is tudnák képzeli a nyárba nyúló szorgalmi időszakot, de csak akkor, ha a tantermek légkondícionáltak lennének, ellenkező esetben ugyanis megfőnének a gyerekek az órák alatt, ez pedig aligha segíti a produktivitást.

Alighanem ezek alapján a vélemények alapján fordult az oktatási kormányzathoz Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, hogy megkérdezze, jelenleg hány iskola üzemel panelépületben (amelyek nyáron a leginkább felforrósodnak), és tervezi-e a kormány az iskolák klimatizálását.

A kérdésre adott írásbeli válaszban Rétvári Bence Emmi-államtitkár azt közölte, hogy országosan 426 paneliskola van az iskolafenntartó Klik kezelésében (közülük 104 Budapesten), a klimatizálásra vonatkozó kérdésre pedig annyit közölt, hogy „A tanév szerkezetének átalakításáról szóló döntésnek megfelelően, az infrastrukturális átalakítások során figyelembe vesszük az épületek klimatizációjának lehetőségét”.

Kunhalmi arról is kérdezte az Emmit, hogy egyáltalán komolyan gondolták-e a rövidített nyári szünet ötletét, és hogy végeztek-e hatásvizsgálatot az ügyben. Rétvári ezekre azt felelte, hogy a kérdésben még nem döntött a kormány, csak lehetőségként merült fel, hogy ezzel arányosabb tanévbeosztással jobban elosszák el a tanulói terheket. Emellett táborozási programot is terveznek, úgy alakítanák át a tanév szerkezetét, hogy egyúttal tematikus napközis, bentlakásos táborokat szerveznek, ahol oktatás zajlana. Hasonlóról beszélt az Indexnek adott júniusi interjúban Palkovics is, de az már ott sem volt világos, hogy a táborok, erdei iskolák adnának hozzá 1-2 hetet a szorgalmi időszakhoz, vagy a nyári szünidőből elvett időszakot egyszerűen szétosztanák a tavaszi és őszi szünet között.

Forrás: HVG