Fontos, hogy a cégeket könnyebben, gyorsabban be lehessen vonni a gyakorlati képzésbe, ezért is volt szükség a szakképzés átszervezésére - erről Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Július elsejétől a tárca fenntartásába került a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól mintegy 300 szakképző intézmény, amelyeket országszerte 44 szakképzési centrumba szerveztek. A helyettes államtitkár szerint így az iskolák hatékonyabban tudnak reagálni a munkaerőpiac igényeire, mint központi irányítás mellett. Ha van egy konkrét megkeresés, például egy tanfolyam szervezésére, akkor az iskola könnyebben, gyorsabban tud reagálni erre az igényre. A Klik-nél ez nehezebben ment - jegyezte meg. Az iskolák működését a költségvetés biztosítja - mondta.

   Odrobina László kitért arra, hogy a júniusi törvénymódosítások nyomán a cégek könnyebben igényelhetik vissza a szakképzési hozzájárulást, ha részt vesznek a tanulók képzésében.