Sürgősen meg kellene adni a brit állampolgárságot minden olyan EU-állampolgárnak, aki több mint hat éve a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak (National Health Service, NHS) dolgozik. A többieknek pedig garantálni kell a tartózkodási engedélyt. Azok a gyerekek is kapjanak brit állampolgárságot, akik a brit oktatási rendszerben tanulnak folyamatosan. Ezt javasolja egy szakértői csapat Nagy-Britanniában – írja a HVG.

Az Institute of Public Policy Research szerint az 57 ezer uniós polgár nélkül összeomlik a közegészségügy rendszere Nagy-Britanniában.

Minden tizedik bejegyzett orvos az EU állampolgára az Egyesült Királyságban. Ha a Brexit megvalósul, akkor az uniós munkavállalók jogilag furcsa helyzetbe kerülhetnek. Három millió emberről van szó. A számuk pedig valószínűleg még növekszik is addig, amíg a kilépés érvénybe is lép – írja a Guardian.

A konzervatív kormány azt ígéri, hogy fokozatosan évi 100 ezer alá szorítja a bevándorlást. 2020-ban kellene elérni ezt a 100 ezres határt, de kevesen hisznek abban, hogy ez reális lenne.

Persze May miniszterelnök még meg sem nyomta a kilépés gombját, és idén nem is szándékozik megtenni ezt. Utána pedig két évig tarthatnak a tárgyalások a kilépés feltételeiről. Pontosabban arról, hogy milyen is legyen London és Brüsszel viszonya a kilépés után. A szigetország kormányának az is fejtörést okozhat, hogy többszázezer brit munkavállaló él az uniós államokban. Velük mi lesz?

Sokan közülük már gondolkoznak azon, hogy új útlevelet szereznek. Különösen az ír útlevél népszerű, hiszen ír ősei nagyon sok brit polgárnak vannak. Jelenleg az állampolgárság szabályozása Nagy-Britanniában borzasztóan bonyolult. Ennek egyszerűsítését javasolja a szakértői csoport. Mindenekelőtt azt, hogy az egészségügyben dolgozó uniós polgárok úgy lehessenek Őfelsége alattvalói, hogy ne kelljen kifizetniük az 1200 fontos meglehetősen borsos illetéket.

Az NHS általános bírálat tárgya Nagy-Britanniában. Az angol orvosok jelentős része nem hajlandó ott munkát vállalni. Sokan közülük emigrálnak Amerikába vagy Ausztráliába. Ott magasabbak a bérek és jobbak a munkakörülmények. Az NHS-nek jelenleg körülbelül 1,2 millió munkatársa van. Ennek mintegy 5 százaléka, 57 ezer ember az EU polgára. A regionális NHS központok kezdeményezhetnék esetükben az állampolgárság megadását- javasolják a brit szakértők, akik nyomatékosan hangsúlyozzák: az uniós doktorok és ápolónők nélkül összeomlana a közegészségügy rendszere Nagy-Britanniában.

Forrás: HVG