A következő húsz évben nagyot nőhet az idős munkavállalók aránya az eurózónában, ami visszaveti a termelékenységet – írja a Világgazdaság.

Egyre komolyabb problémát fog okozni az eurózóna gazdaságának az elöregedés a következő évtizedekben – állapítják meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői tanulmányukban. A munkaképes korú lakosság egyre csak öregszik, ez pedig azt jelenti, hogy az országok vezetői még egy súlyos problémával nézhetnek szembe a magas munkanélküliség és a nagy adóssághegyek mellett.

A következő néhány évtizedben a nyugdíjasok aránya sokkal nagyobb lesz a munkaképes korú (15 és 64 év közötti) lakkossághoz képest az eurózövezetben a mostaninál, de talán ennél is nagyobb probléma, hogy az idősebb (55 és 64 év közötti) munkavállalók aránya a jelenlegi 15 százalékról 20-ra emelkedhet a következő két évtizedben.

Mindez azért is fontos a növekedési kilátások kapcsán, mert a termelékenység a kor függvényében változik. Egyrészt, a kor előrehaladtával egyre több tapasztalatot szereznek az emberek, így az idősebb dolgozóknak emiatt nagyobb a termelékenységük. Másrészt viszont az idősebb munkavállalóknak több egészségügyi problémájuk lesz, és elavul a szaktudásuk is. Az IMF úgy becsli, hogy 40-50 éves korig nőhet a termelékenység, után viszont csökken. Ez alapján sem sok jóra számíthatnak az eurózóövezeti országok, ahol éppen a legidősebb munkaképes korú lakosság aránya fog növekedni. Az 55–64 éves korosztály 5 százalékpontos emelkedése a Nemzetközi Valutaalap becslése szerint 3 százalékponttal veti vissza a munka termelékenységét.

A gazdaság potenciális növekedését a tőke, a munka és a teljes tényezőtermelékenység határozza meg, amelyek közül utóbbira is negatív hatással van az elöregedés. Az eurózóna teljes tényezőtermelékenysége a következő két évtizedben évente 0,8 százalékkal növekedhet. Ez magasabb is lehetne az IMF szerint, ha az elöregedés hatását kivennénk a modellből. Az Egyesült Államokat ez a veszély nem fenyegeti, hiszen ott nem jellemző a lakosság elöregedése, sőt enyhe fiatalodás várható – jegyzi meg a Nemzetközi Valutaalap.

Az is problémát jelent az eurózónában, hogy éppen azokban az országokban várható a leggyorsabb elöregedés, amelyek már most is óriási adóssághelyeken ülnek, és a kormányzatoknak szűk a mozgásterük. Leginkább Görögország, Spanyolország és Olaszország termelékenységét vetheti vissza az elöregedés, de Portugália sincs sokkal jobb helyzetben. Ezeknek az országoknak meg kellene oldaniuk versenyképességi lemaradásukat és a magas munkanélküliséget.

Az egészségügyi ellátás javítása segíthet megőrizni az idősebb munkavállalók termelékenységét, de legalábbis lassítja a romlási folyamatot. Az IMF szerint a dolgozók képzésére és átképzésére nagyobb figyelmet kellene fordítani, ezzel ugyanis új technológiákat ismernének meg, nem avulna el a tudásuk, vagyis jobban megfelelnének a munkaerőpiaci elvárásoknak, ami csökkentheti az elöregedés hatását. A kutatás-fejlesztésbe való befektetés szintén segítene.

Forrás: Világgazdaság