Már írásos bizonyítékunk is van arra, amit eddig is tudtunk: mára gyakorlattá vált az alkalmazottak olcsóbb közmunkában való visszafoglalkoztatása - mondta a Népszavának Szél Bernadett. Az LMP társelnöke szombaton tette közzé a pártja által kikért adatokat, melyekkel a Belügyminisztérium lényegében elismerte, több mint 2300 embert foglalkoztattak vissza közmunkásként az elmúlt másfél évben olyan cégeknél, ahonnan korábban elbocsátották az ezeket a munkavállalókat.

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy végezzen átfogó vizsgálatot a közmunkaprogramban, tárja fel a törvénytelenségeket, és biztosítson védelmet a munkájukat féltő dolgozóknak. Szél Bernadett szombaton azt írta: 2014-ben és 2015 első félévében 2303 volt azon közmunkások száma, akiket három hónapon belül foglalkoztatott vissza korábbi munkáltatója. Czomba Sándor erre a társelnök szerint azt mondta, hogy sok az olyan közmunkás, aki munkája elismeréseként később közalkalmazott vagy köztisztviselő lesz, de ezt számokkal nem támasztotta alá. Szél szerint a kormány jobban tenné a probléma eltusolása helyett, ha feltárná a törvénytelenségeket és megvédené a munkájukat féltő dolgozókat. Míg ez nem történik meg egyetlen dolgozó sem érezheti magát biztonságban - fogalmazott.

Nem ez az első „érdekesség" a közmunka-program körül: „kiderült, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által fenntartott intézményekben az elmúlt négy hónapban 86 százalékkal nőtt a közmunkaprogramban alkalmazott munkavállalók száma. Mindez örvendetes is lehetne, ha valódi létszámnövekedésről, a munkanélküliség csökkentéséről lenne szó" - hozta korábban nyilvánosságra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Mendrey László szerint azonban nem erről van szó, hanem a korábban elbocsátott közalkalmazottakkal - jellemzően a pedagógusmunkát segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozókkal - űznek „gusztustalan és etikátlan játékot". Ezzel ezeket az embereket a Klik megfosztja a közalkalmazottsággal járó relatív biztonságtól, kiteszik a nyári szabadság alatti munkanélküliség veszélyének, méltatlanul kizsigerelik és megalázzák őket - írta.

Forrás: Népszava