Biztosan nem lesz belátható időn belül munkaerőhiány a kiskereskedelemben, annak ellenére sem, hogy a szakszervezet és néhány munkaerő-piaci elemző vészharangot kongat. A zavart az okozza a kiskereskedelemben, hogy egyes szakképzett eladók esetében, mint például a hentesek, pékek vagy műszakicikk-eladók körében nagy a környező országok csábítása, illetve itthon a bolttulajdonosok egyre szigorúbb feltételek mellett az euróövezeti tagországokhoz képest alacsony bért kínálnak a munkavállalóknak – írja a Világgazdaság.

Ám a piacon 36 ezer olyan munkanélkülit regisztráltak, akinek korábbi munkahelye a kiskereskedelemben volt. Ez a létszám erős bázist nyújt a kiskereskedelemnek, ők a területen átképezhetők, illetve továbbképezhetők. Ráadásul a szakiskolák is adnak további munkaerőt a piacnak, bár a kereskedelmi végzettség nem tartozik a kedvenc szakmák közé. Emiatt is létezik az a jelenség a piacon – főleg a ruházati eladóknál –, hogy kevés a jól képzett fiatal munkaerő, viszont a bolttulajdonosok ideálja a csinos, modellalkatú, több nyelvet beszélő, 20-30 év közötti munkaerő. Ez erősen szűkíti az eséllyel jelentkezők körét, és gyakran szakképzettség nélkül vesznek fel alkalmazottakat, az alkatra és a nyelvtudásra helyezve a hangsúlyt. Ugyanakkor a tulajdonosokat segíti a kereskedelmi szakképzettségre vonatkozó szabályok puhulása is – például vasárnap már nem szükséges a tejtermékek eladásához képzettség –, mindez lehetővé teszi, hogy a kereskedelem nagyobb munkaerőpiacról merítsen.

Hosszabb távon a vasárnapi nyitva tartás szabályozásának változása is növelheti a szabadmunkaerő-kapacitást, bár a júniusi munkaerőadatok szerint a nyár kifejezetten jót tett a szektornak, a korábbi többezres létszámcsökkenés után most újra nőtt a kereskedelmi alkalmazottak száma. Májushoz képest csak a kiskereskedelemben több mint 2300 fővel több volt a kereskedelmi dolgozó. Februárhoz (az utolsó vasárnapi nyitva tartásos hónaphoz) képest azonban még így is 276-tal kevesebb volt az alkalmazottak száma a szektorban.

A felfutás vélhetően a nyári trend kezdete (júliusban is elképzelhető a növekedés), hiszen a turizmus beindult – írja a Blokkk.com internetes szakportál. Csak a Balatonon jóval több mint ezer kiskereskedelmi üzlettel lehet számolni, ha ezek túlnyomó többsége plusz egy szezonális alkalmazottat vesz fel, az már a növekmény 50 százaléka – és emellett ott van még a Tisza-tó, Budapest turisztikai központja, a belváros, a Velencei-tó. Ugyanakkor a június jól tükrözi, hogy a kereskedelemben mindig találni munkaerőt, hiszen a munkafolyamat annyira szabályozott (bedobozolt), hogy nem feltétlenül kell a vevővel való kapcsolattartáshoz szakképzettség, bár több területen elengedhetetlen.

A kiskereskedelemben több nemzetközi lánc is kísérletezik a vásárlás felgyorsításával, például a kasszarendszerek teljes automatizálásával. Ha például belátható időn belül valóban hiány mutatkozna pénztárosokból, a legtöbb nagy lánc azonnal megnyitná ezt a lehetőséget.

Forrás: Világgazdaság