Azoknak a német munkavállalóknak, akik most lépnek a munkaerőpiacra, 69 éves korukig kellene dolgozniuk ahhoz, hogy annyi nyugdíjat kapjanak, mint a mai nyugdíjasok – állítja a Bundesbank.

A német jegybank legfrissebb jelentése szerint az állam 2050 után nem lesz képes finanszírozni a nyugdíjak jelenlegi szintjét – ez ma az átlagkereset 43 százaléka –, hacsak nem emelik a nyugdíjkorhatárt vagy a nyugdíjjárulékot. Jelenleg 45 év szolgálati idő után vagy 65 éves korban mehetnek nyugdíjba a munkavállalók, Berlin tervei szerint viszont elegendő, ha a korhatárt 2030-ra 67 évre növelnék.

Ám a Bundesbank úgy véli, további emelés szükséges: az időseknek 2060-ra 69 éves korukban kellene abbahagyniuk be a munkát. – Elkerülhetetlenek a változtatások, ha a kormány fenn akarja tartani a nyugdíjrendszer finanszírozhatóságát, így meg kellene fontolni a munkában töltött idő meghosszabbítását és a törvényes nyugdíjkorhatár kitolását – áll a jelentésben.

A nyugdíjkérdés az egyik fő témája lesz majd a 2017 őszén esedékes szövetségi választásoknak, mivel az idősebb szavazópolgárok száma lassan felülmúlja az ifjabbakét. A koalíciós szociáldemokrata párt már be is ígérte a legalacsonyabb nyugdíjak emelését, meglehetős terhet rakva ezzel Angela Merkel kancellár vállára. Ugyanakkor Merkel szóvivője, Steffen Seibert kizárt mindenfajta változtatást ezen a téren.

– Az, hogy 67 évre emelkedik a korhatár, érzékeny, de szükséges intézkedés, tekintve a Németországban végbemenő demográfiai változásokat. Erről mindig vannak viták, s néha a Bundesbank is kifejti véleményét – mondta. A jegybank jelentése is éppen hogy a demográfiai kényszerrel magyarázza javaslatát. Mint fogalmaztak, most megy nyugdíjba a röviddel a második világháború után született generáció, s nőtt a várható élettartam is – ezzel szemben a születési ráta jelenleg alacsonyabb, mint közvetlenül a háború után, ám a munkavállalók járulékbefizetései nem tartottak lépést ezzel a változással.

Az elöregedés nem csak Németországban probléma. Az Európai Bizottság statisztikái szerint Németországban Olaszország után a második legnagyobb az aránya a 65 év feletti lakosságnak: 21 százalék (Olaszországban 21,7 százalék). Nyugat-Európa többi jóléti államában is hasonlók az arányok. Ezzel szemben például Lengyelországban csak 15 százalék a 65 év felettiek aránya.

Forrás: Magyar Idők