Több mint 7 millió forintért vásárolt arcra és dekoltázsra való napvédő krémet a honvédség. A szaktárca szerint az állomány egészségének megőrzése érdekében történt a beszerzés, amelynek alapján a honvédség létszámhiányára is következtetni lehet – írja az mno.hu.

Speciális tápláló formulája megfelelően hidratálja bőrét minden napozás során, hosszan tartó barnaságot biztosít, valamint megvédi bőrét az idő előtti öregedéstől – ez egy olyan napvédő krém leírása, melyből 7,6 millió forint értékben vásárolt a honvédség. A különösen arcra és dekoltázsra javasolt naptej beszerzése egy a Kormány.hu-n található dokumentumból derül ki. A furcsának látszó „bevásárlás” kapcsán arról érdeklődtünk a Honvédelmi Minisztériumnál (HM), mi indokolta a beszerzést. – A napvédő krémek beszerzése a Magyar Honvédség személyi állománya egészségének megőrzése érdekében történt – közölte válaszában a tárca sajtóosztálya. Mint írták, „a Magyar Honvédség tevékenysége – a gyakorlatok, kiképzések, külföldi szolgálatteljesítés és egyéb feladatok – során a katonák szabad téren változatos időjárási és klimatikus körülmények között látják el feladatukat”. A HM szerint a nyári időszakban hazánkban is jelentős azon napok száma, amelyeken extrém magas UV-sugárzás észlelhető. Nem mulasztották el megemlíteni azt sem, hogy a napsugárzás káros hatásai elleni megfelelő védekezést egész évben szem előtt kell tartani.

Arra a kérdésünkre a HM nem válaszolt, pontosan hány tubus naptejet vásároltak. A válaszban megnevezett, Duglon SPF 30 típusú krém piaci ára nem haladja meg az 1000 forintot, vagyis mintegy hétezer darabot szállíthattak le a szervezetnek. A 2016-os költségvetési törvény indoklásában ugyanakkor 25 533 személyt említenek a honvédség állományában, a létszámhiányt azonban a sajtóban megjelent cikkek 8000 fő körülire teszik. Az így maradt mintegy 17 000 fő többsége, közel 12 000 fő dolgozik központi és háttérintézményekben, vagyis a tényleges katonai feladatokat ellátó honvédek száma 6-7000 fő lehet – azaz a HM naptejbeszerzése megerősítheti a létszámhiányról szóló korábbi találgatásokat.

Szubjektív döntések alapján történik a katonák baleseti kártérítése – ez következik a honvédelmi tárca lapunknak küldött tájékoztatásából. Ismeretes: még Hende Csaba minisztersége alatt mondták fel a katonák biztosítását. A döntést azzal magyarázták, a korábban megbízott magánbiztosító a minisztériumnak, és nem a katonáknak fizetett. A biztosító által beszedett díj és a katonáknak kifizetett kártérítés azonban közelébe sem ért a HM-nek visszafizetett összegnek. Szerettük volna megtudni, mennyit kap egy baleseti kárt szenvedett katona, ezért arra kértük a minisztériumot, baleseti típusok és a kártérítés összege tekintetében ismertessék az elmúlt két év kifizetéseit. A tárca azonban azt közölte, nem rendelkeznek ilyen statisztikával. Mindez alátámasztja azt a korábban lapunk által megírt problémát, hogy a kártérítés kifizetésének nincs objektív mércéje, az a parancsnokok, illetve – mint ahogy júliusban a Hortobágyon elhunyt tűzszerészek esetében is történt – a miniszter döntése szerint alakul.

Forrás: mno.hu