A munkahelyteremtést tartják a legfontosabb városi feladatnak a hódmezővásárhelyiek – közölte Hegedűs Zoltán alpolgármester szerdán sajtótájékoztatón, az alföldi városban.

Május 11-én indult el a város történetének eddigi legszélesebb körű konzultációja, amelynek keretében az integrált településfejlesztési program céljait véleményeztették az emberekkel. A 15 témát felölelő kérdőívet csaknem öt és fél ezren töltötték ki, vagyis minden negyedik hódmezővásárhelyi háztartás közölte véleményét - mondta a politikus.

    A Vásárhely2020 gazdaságfejlesztési konzultáció eredményeit ismertetve jelezte: a város lakói a legfontosabb feladatnak a munkahelyteremtést tartják, az egészségügy fejlesztését sorolták a második helyre, ezt a mezőgazdaság támogatása követte. A válaszadók 95 százaléka egyetértett azzal, hogy az önkormányzatnak támogatnia kell a hódmezővásárhelyi kis- és közepes vállalkozásokat. A konkrét teendők között sokan említették a déli elkerülő út építését és az ipari park bővítését.

    Csaknem mindenki támogatta a helyi termékek vásárlásának ösztönzését és egy ehhez kapcsolódó városkártya bevezetését. A városüzemeltetési fejlesztések közül a legtöbben a csapadékvíz-elvezető rendszer megújítását említették és sokan látnák szívesen a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítését is - tudatta Hegedűs Zoltán.

    A szociális területről a legfontosabbnak az akadálymentesítést, a bölcsődei férőhelyek bővítését és az egyik szociális otthon felújítását tartják az emberek, támogatják a rendelők korszerűsítését és az Egészséges Vásárhely Program folytatását. Az iskolák, óvodák fejlesztése mellett a szakképzés átalakítását, a helyben elhelyezkedési lehetőséget kínáló szakmák oktatását is szívesen látnák a vásárhelyiek - közölte a politikus, hangsúlyozva, a konzultáció eredményeit felhasználják a Területfejlesztési Operatív Program pályázatai során.