Aki nem megy dolgozni, azt kirúgják - információink szerint ezzel „csábították” közmunkára a kerítésépítőket. A drótfeszítéshez a vízügy munkásait is kivezényelték. A határzár már Röszkénél is épül, a felázott talajon keserves a munka.

– Szerda délben szóltak, hogy augusztus 20-ától a kerítésépítésnél dolgozunk. Ez már rabszolgamunka, ráadásul a négynapos ünnepet végig kellett gürizni – kesergett lapunknak egy neve mellőzését kérő közmunkás. A férfi azt mondta, 50 társával együtt eddig a vízügynek dolgoztak, most átvezényelték őket a határzárhoz. Olvasóink közül többen felháborodottan jelezték, hogy olyan ünnepi „ajánlatot" kaptak a közfoglalkoztatást koordináló HM EI Zrt.-től, amit nem lehetett visszautasítani. Az egyik közmunkás arról számolt be, hogy azt mondták neki, ha nem megy a négynapos pihenőn kerítést építeni, akkor azonnal kirúgják.

A lapunkat megkereső közmunkások által csak kényszermunkának nevezett behívásra azért lehetett szükség, mert mint megírtuk, a gyorstelepítésű drótakadály (GYODA) annak ellenére sincs kész, hogy a honvédelmi tárca múlt hétfőn bejelentette, mindenhol felhúzták az elsődleges határzárat.

Röszke határában a múlt héten még hiányzó 3 kilométernyi NATO-drót-akadály jelentős része már a helyére került. Az országhatárnál futó csatorna melletti rész is védett lett, igaz, a sártól csúszós talajon valószínűleg kevesebb migráns érkezik, mint az elmúlt napokban. A közmunkások, a katonák együtt dolgoztak a sárban, amikor a zöldhatárra értünk. Egy tiszt azt kérdezte, van-e engedélyünk fotózásra. Azt válaszoltuk, hogy a terepen dolgozó katonákkal, közmunkásokkal ellentétben az engedélyező osztály valószínűleg pihenőn van, a hivatalban tart a négynapos ünnep, mivel a múlt hétfőn és a kedden feltett kérdéseinkre sem kaptunk választ. A tisztnek nem volt több kérdése, de figyelmeztetett, a munkásokkal nem beszélhetünk, senki sem nyilatkozhat a helyszínen.

A munkakörülményeket jól mutatja, hogy a felázott talajon az egyik katonai teherautó húzta a másikat, nem meglepő, hogy autónk is elakadt. A sárból csak a határzárat esőben is építő munkások segítségével tudtunk szabadulni.

Kerestük a közmunkásokat vezénylő HM EI Zrt.-t, hogy megtudjuk: kapnak-e bármilyen pótlékot a közmunkások az ünnepnapi munkavégzésért. A kérdésünkre eddig nem kaptunk választ.

Forrás: delmagyar.hu