Nettó közel egymilliárd forintért rendelt új egyenruhát a MÁV a formaruha viselésére jogosult, illetve kötelezett dolgozóinak – tudta meg a Világgazdaság. Az erre kiírt közbeszerzési pályázatot két közhasznú nonprofit kft. konzorciuma nyerte meg. Az első tételeket már szeptemberben szállítják. Tíz éve volt az utolsó egyenruhacsere a vasúttársaságnál. A következő lépés a MÁV-os munkaruhák fejlesztése lesz.

A Pro-Team Rehabilitációs Közhasznú Nonprofit Kft. és a Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. által alkotott konzorcium szállíthat új egyenruhákat a MÁV-alkalmazottaknak összesen nettó 974,8 millió forintért. A közbeszerzési pályázaton megnyert megbízás értelmében az első tételeket már most szeptembertől juttatják el megbízójuknak, amely 2018. január 1-jéig az utolsó kollekciót is szeretné kiosztani dolgozóinak. Ekkortól már csak az új formaruhák hordhatók. A jelenlegi kollekciót több mint tíz éve vezette be a vasútvállalat, ezért kerül sor az idén egy korszerű, a MÁV-csoport vonatkozó utasításai, a kollektív szerződés és az arculati kézikönyv előírásainak megfelelő kollekció bevezetésére – erről a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága tájékoztatta a Világgazdaságot, amely az egyenruhacsere indokáról, az új viselet kiválasztásának szempontjairól, módjáról és a beszerzés részleteiről tett fel kérdéseket.

Új formaruhát azok a MÁV- és MÁV-Start-dolgozók kapnak, akik erre a kollektív szerződés szerint jogosultak, és a szolgálatban kötelesek  egyenruhát viselni. Ezek az alkalmazottak az anyavállalatnál jellemzően a forgalmi végrehajtó munkakörökben (forgalmi szolgálattevő, váltókezelő, térfőnök, ügyeletes tiszt) dolgoznak, a személyszállító társaságnál pedig az utasforgalommal közvetlenül összefüggő munkaköröket (mozdonyvezető, jegyvizsgáló, pénztáros) töltenek be. A mozdonyvezetők formaruhája is teljes körűen megújult; farmerdzsekit, farmernadrágot és farmer térdnadrágot viselnek a jövőben.

Az új egyenruha sötétebb mélykék színű lesz, és új, korszerű alapanyagokból készül: a kabátok lélegző és vízálló alapanyagokkal, ragasztott technológiával, a kosztümök, az ing- és blúzalapanyagok lélegzők, könnyen kezelhetők, vasalhatók, házilag is moshatók. A fazonok modernek, elegáns kivitelűek, a MÁV szerint megállják helyüket a mai divatban, és megfelelnek a kor követelményeinek. A kollekció fazonja is megfelel minden korosztálynak.

A két hónapig tartó, száz fő bevonásával történt próbahordás után a bevont munkavállalók tesztlapon közölték a tapasztalataikat, amelyek alapján korrigálták a kollekciót: a kosztüm alapanyaga még sötétebb lett, az ingeké és blúzoké puhább, és a blúzok fazonja is megváltozott. A első beszállítás alkalmával 3-4 ezer alkalmazott kap új zakót/blézert, nadrágot, kendőt/nyakkendőt és tányérsapkát. További termékek (kabátok) beszerzése, illetve a további létszám ruházati ellátása ezek után folyamatos lesz.

Következő lépésben az egyéb elavult ruházati cikkeket, azaz a munkaruhákat szeretnék fejleszteni. A stílus- és funkcionalitási szempontok érvényesítésén túl is ügyelni fognak az egységes, csoportszintű arculat megtartása. Az egységes arculatot és az ahhoz illeszkedő, a mai kor követelményeinek megfelelő kényelmesebb, külső megjelenését tekintve előnyösebb ruhaellátást az érdekképviseletekkel alakítják tovább.
Mint a válaszban hangsúlyozták, az egyenruha-viselés célja a vasutasság külső megjelenésének egységesítése és a civilektől való megkülönböztethetőség. A formaruha javítja a dolgozók megítélését, és emeli szakmai tekintélyüket a mindennapi munkavégzés során.

A GYSEV már két éve váltott

A GYSEV Zrt. 2013 júliusára cserélte le az utasokkal találkozó mintegy 350 munkatársa ruházatát. A társaságot a korábbi sötétzöld árnyalatú formaruha miatt sokan hívták repcevasútnak, munkatársait pedig erdésznek a Regionalbahn.hu szerint. Az új, sötétszürke öltözet kicsit fiatalosabb, lazább, mégis elegáns, ehhez a hölgyeknél zöld-sárga-piros kendő, a férfiaknál zöld nyakkendő járul. Itt is szempont volt a kollekció előnyös tulajdonságú anyagának a kiválasztása és az öltözet vonalvezetése, és jobban előtérbe kerültek a kényelmi szempontok. A kiegészítők is a GYSEV arculatát tükrözik. Egy kollekció csaknem 100 ezer forintba került.

Forrás: Világgazdaság