Kedvezett a nagy meleg az idei szőlőtermésnek, egyes fajták szüretelését már Villányban is megkezdték. Közmunkást azonban nem alkalmaznak, a borászok többsége korábban is alkalmazott napszámosait foglalkoztatja – tudta meg a Hír TV.

Bár a nyáron rekordszámú hőségriadót adtak ki, a szőlőnek nem ártott meg a kánikula. Villány eddig megúszta a jégverést, nagyobb vihar sem pusztított a borvidéken, ahol a gazdák igazán jó évjáratra számítanak. A korai szőlőfajták szüretelése már tart. „A szőlő nagyon jól viselte ezt a meleget, nagyon szereti a meleget, igen, talán egy-két héttel korábbi azoknak a szőlőfajtáknak a szürete, amelyek koraiak, így a csaba gyöngye, a medoc noir, aztán már az Irsai Olivért szüretelik itt a borvidéken, én azt gondolom, hogy az oporto szürete szeptember elején fog kezdődni" – mondta Bock József villányi borász.

„Kialakulnak brigádok, amelyek évek óta csinálják ezt a munkát és begyakoroltak" – a Pécsi Hegyközség területén is szedik mar a szőlőt, egyes termelők 10-15 idénymunkást is alkalmaznak szüretkor, de egyelőre kevesen bízzak a munkát közfoglalkoztatottakra.

„Előtte, mikor kezdjük a szüretet, mindig kioktatjuk az embereket, hogyan szedjék, mint szedjék, de aki ezt most hallja először, annak nehézkesnek tűnik, úgyhogy valami alapismeretre szükség van, nyilván a közfoglalkoztatottak között is van ilyen néhány, aki talán ezzel már találkozott, de azért szükség van valami alapismeretre" – mondta a Pécsi Hegyközségi Tanács titkára, Radó István.

A mezőgazdaságban idén lehet először közmunkásokat felvenni napszámosnak. A jogszabály-módosítást a nyári szezon elején fogadta el a parlament.

Forrás: mno.hu