Olvasónk saját jogú nyugdíjas volt, most korhatár előtti ellátást kap, mellette dolgozik. Mennyit kereshet, hogyan számítják be ezt a munkáját járandóságába? Kérdéseire Winkler Róbert, az adozona.hu nyugdíjszakértője válaszolt.

2010-ben mentem saját jogon (polgármesteri nyugdíj) nyugdíjba. Ekkor épphogy elmúltam 57. Az irányadó korhatár 63 (53-as születés). 2012-től év elején már olyan papír jön, miszerint „korhatár előtti ellátás" vagyok! Mi vonatkozik rám? Mennyit kereshetek? Újraszámoltathatok? A 2010 maradék hónapok, illetve a 2011 teljes év, és a többi, mert a nyugdíjasítás óta folyamatosan van járulékköteles jövedelmem.

A nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől történt reformját követően korhatár előtt nem lehet megállapítani nyugellátást. Ezen időponttól kezdődően, azon személyek korábban megállapított korhatár előtti öregségi nyugellátása – például: előrehozott öregségi nyugdíj, korengedményes öregségi nyugdíj, korkedvezményes öregségi nyugdíj, polgármesterek öregségi nyugdíja, szolgálati nyugdíj –, akik a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárukat 2011. december 31-éig nem töltötték be, már nem saját jogú nyugellátásként, hanem azonos összegben úgynevezett korhatár előtti ellátásként kerül továbbfolyósításra. Ezen személyek tehát 2012. január 1-jétől már nem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak, ezen státuszuk a nyugdíjkorhatáruk betöltéséig megszűnt.

Levele tanúsága szerint az Ön részére 2010. évben került megállapításra a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény korábban hatályos rendelkezései alapján öregségi nyugdíj jóval az Önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatára betöltése előtt.

Figyelemmel a születési dátumára – 1953. év – Ön csupán 2016. évben fogja betölteni a nyugdíjkorhatárát, ezért a 2010. évben megállapított öregségi nyugdíja a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) 4. §-ának rendelkezései alapján 2012. január 1-jétől már korhatár előtti ellátásként kellett továbbfolyósítani.

A fentiek alapján Ön tehát 2012. január 1-jétől már nem minősül öregségi nyugdíjasnak, ezért a nyugellátása, illetve korhatár előtti ellátása melletti keresőtevékenysége alapján az alábbi ellátásokra szerezhet jogosultságot:

Külön kell venni a 2010, 2011. évben nyugdíjasként folytatott keresőtevékenységet, és a 2012-től a korhatár előtti ellátás mellett folytatott keresőtevékenységet.

–          az öregségi nyugdíj mellett 2010., 2011. évben folytatott keresőtevékenysége után a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 22/A §-a szerinti 0,5%-os nyugdíjnövelésre szerez jogosultságot, mely növeléssel a jelenleg folyósított korhatár előtti ellátás összegét is növelheti,

–          a korhatár előtti ellátás melletti – 2012-től – keresőtevékenysége alapján, mivel már nem minősül nyugdíjasnak, nem nyugdíjnövelésre szerez jogosultságot, hanem újabb szolgálati időt szerez.

A növelés iránti igényt a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjügyekkel foglalkozó Társadalombiztosítási vagy Nyugdíjbiztosítási Főosztályához kell előterjeszteni.

A korhatár előtti ellátás mellett szerzett újabb szolgálati idő az esetleges újraszámítás során kerülhet beszámításra.

Újraszámítás

Mindenekelőtt felhívom a figyelmét, hogy a korhatár előtti ellátás az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor automatikusan öregségi nyugdíjként kerül továbbfolyósításra, tehát a nyugdíjkorhatár betöltésétől a nyugdíjas státusz automatikusan visszaáll.

A korábban megállapított polgármesteri nyugdíj újraszámítására abban az esetben kerülhet sor, amennyiben 2012. január 1-jétől a korhatár előtti ellátássá átalakult nyugdíja folyósítása mellett legalább 365 nap újabb szolgálati időt szerez. Ebben az esetben a nyugdíjkorhatár betöltését követő 6 hónapon belül kérheti a nyugellátása újbóli kiszámítását. A kérelem elbírálása során ki fogják számítani, hogy mennyi lenne az öregségi nyugdíja az utólag szerzett szolgálati idő és kereseti adatok beszámításával. Az új nyugdíj viszont kizárólag abban az esetben kerül megállapítására, ha annak összege magasabb, mint a korábban megállapított polgármesteri nyugdíj korhatár előtti ellátásként emelésekkel növelt és folyósított összege. Felhívom a figyelmét, hogy a 6 hónapos igényérvényesítési határidő jogvesztő, annak mulasztása esetén az újraszámításra már nincs jogi lehetőség függetlenül azon ténytől, hogy a korhatár előtti ellátás mellett megszerezte az újabb 365 napnyi, vagy akár több szolgálati időt.

A korhatár előtti ellátás keresőtevékenység miatti szüneteltetésére a Tny. 83/B § és 83/C §-okban foglaltakat kell alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy a Tny. 83/B szerinti keresetkorlátra, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig, figyelemmel kell lenni, azaz, ha a korhatár előtti ellátása folyósítása melletti keresőtevékenységből származó nyugdíjjárulék alapjául szolgáló keresete, éven belül, a minimálbér 18-szorosát – 2015. évben 1 890 000 forintot – eléri, az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig a korhatár előtti ellátás folyósítását szüneteltetni kell.

Szintén alkalmazni kell a Tny. 83/C §-nak rendelkezéseit is, azaz, ha a korhatár előtti ellátás folyósítása mellett közszolgálati, vagy közszolgálati jellegű biztosítási jogviszonyban áll, úgy abban az esetben is szüneteltetni kell az ellátás folyósítását. Fontos hangsúlyozni, hogy a szüneteltetési kötelezettséget az határozza meg, hogy a nyugellátásban/ellátásban részesülő személy a munkavégzésre irányuló tevékenységét milyen jogviszony keretei között látja el, a szüneteltetést nem érinti a jogviszonyból származó kereset mértéke.

A jogszabály pontosan meghatározza azokat a jogviszonyokat, melyek fennállása az ellátás szüneteltetését kötelezően előírja: közalkalmazotti jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, köztisztviselőként vagy közszolgálati ügykezelőként közszolgálati jogviszonyban, bírói szolgálati jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, ügyészségi szolgálati viszonyban, fegyveres szervvel hivatásos szolgálati viszonyban vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban állás.

Felhívom a figyelmét, hogy az ellátásban részesülőnek a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság részére a kereseti korlát elérését, illetve a Tny. 83/C §-ban megjelölt típusú jogviszony létesítését követő 15 napon belül ezen tényt be kell jelentenie. A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a nyugdíjas, ellátásban részesülő az esetleges jogalap nélkül kifizetésre kerülő nyugellátás/ellátás teljes összegének visszafizetésére kötelezhető.

Forrás: adozona.hu