Július elsejével hatályba lépett az új állami tisztviselői életpályamodell, s ezzel együtt megkezdődött a béremelések első szakasza is, aminek köszönhetően szinte nullára csökkent a hivataltól távozók vagy távozni készülők száma. A változásokról, valamint a megyei munkalehetőségekről és képzésekről Kancz Csaba kormánymegbízott számolt be a Rádió Orientnek.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal munkatársai már évek óta várták a képzéstől a juttatásokig az egész szolgálati pályát átölelő modellt, a vezetőség pedig azon dolgozott az elmúlt időszakban, hogy korrektül meg tudja állapítani a tisztviselők bérét. Az elmúlt héten mindenki kézhez kapta értesítését, melyen a szolgáltatói jogviszony módosítása mellett az új bérek is szerepeltek.

A legalacsonyabb bérezésű munkatársak fizetése emelkedett a legjobban, akár 50 százalékkal is – többen eddig bruttó 129 ezer forintért dolgoztak. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők jövedelme átlagosan 30 százalékkal nőtt, a legkevésbé a vezetői bérek változtak. A módosítások jelenleg leginkább az állampolgárokkal közvetlen kapcsolatban levő munkatársakat érintették, legközelebb január elsejétől a főosztály munkatársai részesülnek hasonló béremelésben, 2018 januárjában pedig a minisztériumi alkalmazottak kerülnek sorra.

Kancz Csaba szerint a szakemberek megtartásának egyik alapvető feltétele a béremelés, és fontos célkitűzése a kormányhivataloknak, hogy ha nem is mindenkivel, de legalább a versenyszféra egy-egy szereplőjével fel tudják venni a versenyt. Az életpályamodell előnye továbbá, hogy ezentúl jobban megbecsülik a hosszú ideje közszolgálatban dolgozókat. Megemelkedett a jubileumi jutalom összege, és a tartósan jól teljesítő kollégák plusz juttatásokra is szert tehetnek amellett, hogy egy megbízható, hosszan előre tervezhető pályán dolgozhatnak. Ennek ellenére természetesen a jó teljesítmény és hatékony munkavégzés alapkövetelmény.

A következő időszak legnagyobb kihívása lesz a megszűnő háttérintézmények egyes feladatainak átvétele. Bizonyos intézmények jogutóddal, mások anélkül zárják be kapuikat. Az új hatáskörök kiosztásához augusztusban lát hozzá a kormányzat. Annyi bizonyos, hogy környezetvédelmi ügyekkel ezentúl Tatabányán is foglalkoznak majd, de nagy eséllyel a mezőgazdasági és vidékfejlesztési ügyek is a kormányhivatalokhoz kerülnek. A megszűnt intézmények dologi és személyi költségeinek elvileg a 80 százaléka vihető át az új kormányrendelet szerint, így minden bizonnyal többletmunka hárul majd a hivatali kollégákra. Fontos törekvés pedig, hogy minél több feladatot le tudjanak vinni járási szintre is.

Ősztől a kormányablakokra is újabb kihívás vár a megnövekedett ügytípusok miatt. A megyében az ügyfelek idén augusztus 19-ig nyújthatják be észrevételeiket. A kérdőív online is elérhető. A kitöltött íveket kiértékelve 2017 elejétől újabb bürokráciacsökkentések várhatóak. Kancz Csaba arról is tájékoztatta a Rádió Orientet, hogy ez évtől a tavalyi kérdőívek segítségével vált ingyenessé számos okmány kiváltása. Hatvan napot meghaladó ügyintézés csak nagyon indokolt esetben fordulhat elő, különben visszajár az illeték.

Jelenleg 3,8 százalékos szinten áll a regisztrált munkakeresők aránya, ami országos szinten a harmadik legjobb eredmény. Ezzel szemben 3300 állást kínálnak a megyeieknek, így a legfőbb feladata a hivatalnak, hogy a munkaadókat és munkavállalókat közelebb hozza egymáshoz, elsősorban képzésekkel. Segélyekkel is foglalkoznak ugyan, de a fő céljuk, hogy munkához juttassák az embereket. Igyekeznek minden célcsoportra külön odafigyelni, s a kormánymegbízott kiemelte, hogy a fiatalság körében csak nyolc százalékos a munkanélküliség náluk.

A diákmunkaprogram negyedik éve működik a megyében. Idén július elsején is sikeresen indult, de még akadhatnak betöltendő pozíciók, ezért továbbra is érdemes jelentkezniük a fiataloknak. Az önkormányzatoknál is nagy segítséget nyújthatnak a nyári szabadságolások során a diákmunkások, akiket egyelőre hat órában alkalmaznak, de nem kizárt, hogy a munkaidejüket augusztustól nyolc órára emelik. A mostani feltételek mellett átlagosan 60 ezer forint körül kereshet egy fiatal.

Egy gazdasági paktum beindítása is tervben van, mely a foglalkoztatást kívánja erősíteni, s azokat a rétegeket célozza meg, amelyeket nem sikerült a munka világába átmenteni – mondta Kancz Csaba. A megyei és városi önkormányzatok, valamint a vállalkozások is partnerek ebben, de tervben van a civil szervezetek bevonása is. A koordinációra paktumszervezetek jönnek létre, melyeket a megyei jogú városok, a megyei önkormányzatok, valamint Komárom-Esztergomban három helyi kormányhivatal hoz létre.

Az ügyfeleknek legfeljebb a slágertémáknál – úgymint az európai egészségbiztosítási kártya kiváltása, vagy a személyi igazolvány kérvényezése – számíthatnak nagyobb várakozási időre az augusztus eleji közigazgatási szünet miatt, de a kormánymegbízott elmondta, hogy inkább a háttérszervezetből hiányoznak majd többen. (op)