Szkeptikus az MSZP „közeledési szándékával” kapcsolatban a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Székely Tamás szerint korábban Medgyessy Péter idején váltották be a szakszervezeteknek tett ígéreteket, ma pedig a Fideszt jellemzik baloldali intézkedések.

– Mondjon egy baloldali pártot! – reagált a Magyar Időknek Székely Tamás arra, hogy több baloldali párt, legutóbb pedig az MSZP új elnöke, Molnár Gyula is arról beszélt, hogy a civil és szakszervezetek felé szeretnének nyitni. A vállaltan baloldali Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) alelnöke elmondta, egyelőre nem keresték meg őket a szocialisták, de – mint fogalmazott – jelenleg általában a pártoknak nincs érdemi, főként a munkavállalókat érintő programjuk, amiről beszélni lehetne.

Elhangzanak különböző szlogenek, a Fideszen kívül mindenki a munka törvénykönyve (Mt.) módosítását sürgeti, de érdemi javaslatot senki nem tesz sem a szakszervezeteknek, sem a parlamentben – értékelt Székely. Szerinte az utóbbi időben éppen a Fidesz hozott olyan intézkedéseket, amelyek a háború utáni baloldalhoz köthetők. Az érdekvédő példaként említett egyes államosításokat, az energetikai, közüzemi árszabályozásokat, a rezsicsökkentést, vagy hogy meghatározták a taxisok tarifáit.

Székely szerint ha bármelyik párt, így az MSZP megkeresi őket, arra a Maszsz elnöksége reagálni fog. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a szakszervezeteket az utóbbi időkben leginkább azért keresték, hogy segítsék az aláírásgyűjtésüket, a korábbi időszakban pedig azért, hogy a különböző kampányukban vegyenek részt.

– Ha azt hallom, hogy valami megállapodást kell aláírni, a szívemhez kapok. Ezek az idők szerintem már elmúltak, legalábbis nagyon remélem, hiszen ezért volt a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és az Autonómok fúziója, amiből létrejött a Maszsz – utalt Székely a korábbi szocialista miniszterelnök-jelöltekkel, köztük Gyurcsány Ferenccel kötött együttműködési megállapodásokra. Szerinte egyedül Medgyessy Péter időszakában valósították meg a szakszervezeteknek és a munkavállalóknak tett ígérteket, mint az Mt. módosítása vagy a közalkalmazotti béremelés.

Emlékezetes: az MSZOSZ Gyurcsánnyal 2006-ban az EU átlagos foglalkoztatási szintjének megközelítéséről, a bérek uniós felzárkóztatásáról, a nyugdíjasok életminőségének javításáról állapodott meg, ám az ígéreteknek az ellenkezője valósult meg. Székely Tamás arra számít, hogy a pártok a 2018-as választás közeledtével fogják „elemi erővel” keresni a szakszervezeteket.

Forrás: Magyar Idők