Mintegy 2000 munkahely megtartásához járult hozzá, amikor az érintett önkormányzatok befektettek a gyulai, kaposvári és pápai húsüzemekbe - közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ).

A HDSZ azt követően fejtette ki álláspontját az MTI-nek, hogy a korábban megjelent cikkek szerint Brüsszel hivatalosan megkereste a magyar hatóságokat, mivel egy feljelentés alapján a kormány az EU-szabályozásnak nem megfelelő módon nyújtott segítséget három húsüzem, a Gyulahús Kft., a Kométa '99 Zrt. és a Pápai Hús Kft. működéséhez.     

Kapuvári József, a szakszervezet elnöke az MTI-nek hangsúlyozta, hogy az állam maga döntheti el, mennyi pénzt ad az önkormányzatoknak, az uniós szabály csak arra tér ki, hogy az önkormányzatok kizárólag haszonszerzési szándékkal fektethetnek be a magánszférába, tehát hozamot kell kapniuk.

Mint mondta: az önkormányzatok megvették a húsipari cégek eszközeit, vagyonát, technikáját azzal a céllal, hogy a vállalatok megmeneküljenek a csődtől. A kaposvári Kométa '99 Zrt. esetében például 5 év múlva vissza is kell vásárolni az önkormányzati tulajdonrészt.

A szakszervezet éppen ezért bízik abban, hogy a vizsgálat megállapítja: a kormány az előírásoknak megfelelően nyújtott segítséget - tette hozzá az elnök.

Az önkormányzati tulajdonlás ugyanakkor csupán átmeneti megoldás, fejlesztési és piaci szempontok szükségessé teszik, hogy a cégek újra magánbefektetők tulajdonába kerüljenek - olvasható a közleményben. A HDSZ úgy véli, hogy az érintett vállalkozásoknál a versenyképesség fenntartását jelentős tőkeemeléssel, illetve beruházással magánbefektetők biztosíthatják.