Az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságán 2014 nyara óta folynak a tárgyalások a szociális ellátások területén több ezer munkavállalót képviselő Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével. A legutóbbi találkozón az ágazati bérhelyzetről, az érdekegyeztetés folyamatáról és az ágazati kollektív szerződés előkészítéséről egyeztettek szakszervezeti kezdeményezésre a résztvevők. Az elmúlt évek gazdasági fejlődésének és a kormány által folytatott folyamatos érdekegyeztetésnek köszönhetően az előttünk álló időszakban magasabb bérekre számíthatnak a pedagógusok, a felsőoktatási alkalmazottak, a bölcsődei nevelők, a szociális dolgozók, a kulturális szféra közalkalmazottai és azok is, akik az egészségügyben tevékenykednek.

 Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár, a sztrájktárgyalásokra kijelölt állami vezető az egyeztetésen elmondta, a kormány közel tízmilliárdos költségvetési többlet biztosításával kívánja az ágazati bérhelyzet további javulását elérni. Az ágazati átalakítások kapcsán kijelentette, hogy a kormány által tárgyalt szakápolási otthonokról szóló jelentés szerint, a szolgáltatásra továbbra is az egészségügyi szolgáltatások szabályai fognak vonatkozni, így a dolgozók bérei szempontjából nem várható változás.

Dr. Cser Ágnes, az érdekképviselet részéről kifejtette egyetértését az egészségügyi ágazat béremelésével kapcsolatban, de véleménye szerint a szociális területen dolgozók újabb elvándorlása indulhat meg általa a magasabb bérek irányába. Sürgetőnek tartotta azt is, hogy a szociális ágazatban megvalósuló, komplex szakápolási ellátást nyújtó szolgáltatásokban résztvevő, egészségügyi munkát végző kollégák bérezését meg kell tartani.

Az ágazati kollektív szerződés kapcsán a felek a munkakörülmények javításának egyes kérdéseit tekintették át az állami fenntartó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjével közösen. Bátori Zsolt főigazgató bemutatta azt a juttatási rendszert, amely már ma is több olyan elemet tartalmaz az állami fenntartású intézmények dolgozóinál, amely az ágazati jóléti intézkedések sorába átültethető. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az ágazatban dolgozók mindegy negyedének biztosít munkát jelenleg.

A kormány a konzultációban hisz, fontos a párbeszéd a szociális ágazatot érintő kérdésekről is, így az egyeztetések folytatása várható. (op)