Megnyugodhatnak a Londonban dolgozó magyarok és a többi uniós tagországból érkező munkavállalók. Legalább két évig nem változik semmi az életükben – ígéri az utolsó hivatali napjait töltő David Cameron miniszterelnök.

„Sem a Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgároknak, sem az EU-ban dolgozó briteknek nem változnak a jogaik és a helyzetük a népszavazást követően” – olvasható a brit kormány hétfő este kiadott közleményében. Azt továbbra is homály fedi, hogy pontosan mikor élesíti a kilépésről rendelkező, úgynevezett 50-es cikkelyt a brit kormány, azt azonban leszögezi a szöveg, hogy ezt már az új miniszterelnök teszi meg.

„Arra számítunk, hogy az EU-ból történő kilépést követően a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok és a tagállamokban élő brit polgárok jogállása teljes mértékű védelmet élvez majd” – írja a brit kormány. Az azonban nem derül ki, mit értenek pontosan a „jogállás védelme” alatt.

A szerdán hivatalba lépő Theresa May már korábban jelezte: a tényleges kilépés után – a tárgyalások akár két évig is elhúzódhatnak – nem marad érintetlen az uniós munkavállalók helyzete. Azt azonban ő sem fejtette ki, hogy mire számíthat az a 4 millió ember, aki – elsősorban Kelet-Európából – Nagy-Britanniában vállal most munkát.

A kilépéspártiak egyik legfőbb érve az EU elhagyása mellett épp a migráció kezelésének tagállami hatáskörből történő kikerülése volt. Anglia azonban elsősorban nem a volt gyarmatokról érkezőkkel nem tudott mit kezdeni, hisz ez megmaradt a brit parlament kezében. Az uniós államokból érkező munkavállalókat viszont nem tudták feltartóztatni a határon, hisz az EU egyik alapelve a személyek (továbbá szolgáltatások és áruk) szabad áramlása. (Érdemes szem előtt tartani, hogy ezzel legnagyobb számban épp a britek éltek, egyes statisztikák szerint 4,5 millióan hagyták el a szigetországot, hogy az EU valamely államában éljenek.) A lengyel, magyar, román munkásokat épp úgy menekültnek tartják Londonban, mint a szíreket – utóbbiakból viszont elenyésző számban érkeztek.

A munkavállalók kérdése jelenti London számára a legnagyobb zsarolási potenciált a kilépési tárgyalások során. Az ő jogaik csorbítása vagy épp érintetlenül hagyása lehet a kulcsa annak, hogy Nagy-Britannia továbbra is hozzáférjen az unió egységes és vámmentes piacához.

Forrás: vs.hu