A kormány a saját adataira hivatkozva derűlátó a kiskereskedelmi forgalom és foglalkoztatás ügyében, mert szerintük mindkettő növekedett, a vasárnapi boltzár ellenére. A statisztika azonban korántsem fest ilyen szép képet az ágazat helyzetéről. A forgalom részben az online kasszák piactisztító hatására bővült, az áruházláncok ugyanakkor főként az egyre fogyatkozó szakképzett munkaerőt keresik – írja a Népszava.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) továbbra sem aggódik a vasárnapi boltzár miatt. A szaktárca kommunikációja szerint ugyanis a szakemberek és a szakmai szervezetek előrejelzéseivel szemben idén júliusban a tavalyi hasonló időszakhoz képest az öt munkavállalónál többet foglalkoztató vállalkozásoknál 3 200 dolgozóval bővült a létszám egy év alatt. A szakemberek szerint azonban ennél sokkalta árnyaltabb a kép.

A helyzet ugyanis az, hogy az áruházláncok valóban keresnek munkaerőt, a hivatalos adatok szerint mintegy négyezer általuk meghirdetett állásról lehet szó.Tény azonban az is, hogy az üres álláshelyek többsége szaktudást igénylő munkakör: hentes, húsáru eladó, pék, cukrász, eladó, pénztáros. A szakmai végzettséget nem igénylő árufeltöltők iránt jóval kisebb az érdeklődés.

A látványos létszámnövekedés azonban - a szakemberek szerint részben annak tudható be, hogy jó néhány kereskedő a nyugtaadási kötelezettség és a megnövekedett költségek miatt kénytelen volt bejelenteni eddig feketén dolgoztatott alkalmazottját is. Tény, hogy idén március közepe óta 2600-2700 munkatársuktól megváltak az áruházláncok. Az öt dolgozónál kevesebbet foglalkoztató vállalkozások esetében még megbecsülni sem lehet, hányan kerültek utcára.

A munkaerőpiaci adatok pedig azt mutatják, hogy 25 ezer olyan regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, aki 2015. első negyedévében veszítette el a munkáját és 35-36 ezer olyan embert, aki korábban a kereskedelemben dolgozott. A szaktárca közleménye szerint, az online pénztárgépek adatai szintén alátámasztják, hogy a forgalomnövekedés a vasárnapi pihenőnap bevezetése után is folytatódott.

Az állítják, hogy az elmúlt időszak számai bizonyítják: bár sokan a forgalom visszaesésével riogattak a boltzár miatt, az nem okozott csökkenést.

Nem igaz, hogy a kormány, illetve az adóhatóság korábban olyan adatot szolgáltatott volna az online pénztárgépek kapcsán, amely csak a kiskereskedelmet érintette, hiszen ilyen „kiskereskedelemre szűrt" adattal az adóhivatal nem rendelkezik - fogalmazott a szaktárca. A pénztárgép-adatokban minden online kassza forgalmi adata szerepel; így például a boltban, a vendéglátásban, sőt még a pénztárgéphasználatra nem kötelezett, ám a nyugtaadás helyett pénztárgépet használó vállalkozóké is - írták.

Ezzel szemben a lapunknak nyilatkozó Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kiemelte, nagyon fontos lenne az online kasszák részletes adatainak nyilvánosságra hozatala, hiszen azok hajszál pontosan mutatják a forgalom alakulását. A szakember lényeges elemnek tartotta a az adatok egyértelmű megnevezését. Vámos György lapunknak megjegyezte, azzal, hogy az NGM most azt közölte, hogy az online adatokban nem csak a kiskereskedelemről volt szó, hanem a teljes online kassza adatkörről, így már tudható, hogy a korábbi adatok sem csak a kiskereskedelemre vonatkoztak hanem a vendéglátásra és a fizető szálláshelyekre is. Ebből a főtitkár György azt a következtetést vonta le, hogy az eddig nyilvánosságra hozott adatoknál a kiskereskedelem számai kisebbek.

Trükk, vagy baki?

Meglepte a Blokkk.com szakmai honlapot az NGM, amikor augusztus 17-i közleményében egyes sajtóhíradásokat vitatva közölte: „nem igaz, hogy kormány, illetve a NAV korábban olyan adatot szolgáltatott volna az online pénztárgépek kapcsán, amely csak a kiskereskedelmet érintette, hiszen ilyen „kiskereskedelemre szűrt" adattal az adóhivatal nem rendelkezik. A pénztárgép adatokban minden online kassza forgalmi adata szerepel; így például a boltban, a vendéglátásban, sőt még a pénztárgéphasználatra nem kötelezett, ám a nyugtaadás helyett pénztárgépet használó vállalkozóké is".

A honlap szerint elképesztő baki, hogy az augusztust megelőző időszakban ezeket az adatokat a kormány képviselői a kiskereskedelmi jelzővel illették, majd augusztus közepén váratlanul közölték, hogy mindig is az online pénztárgép használatra kötelezett teljes szolgáltatói kör, a kiskereskedelem mellett a vendéglátás, valamint a szálláshely szolgáltatás együttes adatairól volt szó.

Baki, vagy trükk: bakinak mindenképpen baki így összekeverni az adatsorok elnevezését, de hát nem véletlen, hogy a trükközés gyanúja is felmerült - summázta a honlap.

Kormányzati állásfoglalások:

2015. április 9. Szatmáry Kristóf miniszteri biztos Miniszterelnöki Hivatal

„...az online pénztárgépek naprakészen mutatják a kiskereskedelem adatait..."

2015. április 23., Glattfelder Béla államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium (Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága):

„... megvizsgáltuk a törvény hatálybalépését megelőző 9 hét kiskereskedelmi forgalmát és az azóta eltelt 5 teljes hét kiskereskedelmi forgalmát, és azt a tapasztalatot lehetett ebből levonni, hogy a törvény hatálybalépése előtti időszakhoz képest nemhogy csökkent volna a kiskereskedelmi forgalom, hanem a saját számításom szerint több mint 7 százalékkal még növekedett is."

2015. április 24. NGM közlemény

„A vasárnapi pihenőnap bevezetése után is bővült a kiskereskedelmi forgalom... Az online kasszarendszer lehetővé tette, hogy napi szinten lássák, mennyit költenek az emberek a boltokban..."

2015. május 27. NGM közlemény

„Kiemelkedő mértékű az a forgalomnövekedés, amelyet Magyarországon a vasárnapi pihenőnap bevezetése után, márciusban mért a KSH, illetve amelyet az online kasszák adatai alapján az adóhatóság is alátámasztott..."

Lenner Áron Márk helyettes államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium

2015. május 8. NGM közlemény

„Nőtt a kiskereskedelmi forgalom a vasárnapi pihenőnap márciusi bevezetése után, elsősorban a szombati és a hétfői eladási adatok mutatnak jelentős növekedést..."

2015. június 3. NGM közlemény

„...már 22 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése... ...a boltok vasárnapi zárva tartásának márciusi bevezetését követően is fennmaradt a növekedés üteme: az online pénztárgépek adatai alapján..."

Forrás: Népszava