Szerződés bizonyítja, hogy a Liga Jogpont+ projektjének működtetését az orosházi székhelyű Juvenalis-Oros Kft.-re bízta. A cég tulajdonosa Gaskó István jelenlegi felesége, aki egyébként a konföderáció pályázati osztályának vezetője és „esélyegyenlőségért felelős elnökségi tag” – írja a Magyar Hírlap.

Amint azt megírtuk, a lapunk birtokába került dokumentumok tanúsága szerint Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke – fővárosi lakosként – több alkalommal megszállt egy-egy éjszakára elegáns budapesti hotelekben az akkor még általa vezetett Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás költségén. Két konkrét esetet említettünk, az egyik számla azt mutatja, hogy Gaskó a Kempinski Hotel Corvinusban szobaszervizzel, minibárral és parkolással együtt száznegyvenezer forintot költött, a másik számlát a Budapest Hilton állította ki, ezen az látszik, hogy a százötvenezer forintot meghaladó összeget a szobaárhoz társuló minibárfogyasztás – whisky, bor, üdítő, csokoládé – és két autó garázsdíja eredményezte.

Cikkünk megjelenése után az RTL Klub megkereste Gaskó Istvánt, aki a nagyvonalú költekezést azzal magyarázta, hogy fontos szakszervezeti lobbitevékenységet folytatott a szállodákban, ám aztán végül letiltotta az elkészült interjút.

Korábban beszámoltunk már arról, hogy miután Gaskót leváltották a VDSZSZ Szolidaritás éléről, az új elnök, Halasi Zoltán és Bárány Balázs Péter érdekvédelmi alelnök közérdekű bejelentést tett az ügyészségen, számos iratot mellékelve. Ezek nyomán részint a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja" miatt vizsgálódik, részint a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség rendelt el nyomozást költségvetési csalás vétség gyanúja miatt – ezzel az eljárással a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságát bízták meg. A nyomozó hatóságok által is vizsgált dokumentumok közül most a Liga egyik, uniós forrásból működtetett, TÁMOP-os projektjével kapcsolatos iratot idézzük fel.

A konföderáció – más országos munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletekkel együtt – részt vett a Jogpont+ és a Jogpont+ Mini nevű projektekben, amelyek keretén belül ingyenes jogsegélyt nyújtottak a hozzájuk fordulóknak. A 2012. június 4-én kelt vállalkozási szerződés szerint a Jogpont+ működtetését – havi bruttó 310 750 forint díjazással – a Liga az orosházi székhelyű Juvenalis-Oros Kft.-re bízta. Hogy miért pont erre a vállalkozásra, amikor a konföderáció amúgy nem szűkölködik jogászokban? Nos, az aktuális céginformációk alapján a társaság tagja (tulajdonosa) Gaskó István felesége, Soós Ilona, ügyvezetője pedig a feleség édesanyja. Soós Ilona egyébként – a Liga honlapja szerint – a konföderáció pályázati osztályának vezetője, valamint az „esélyegyenlőségért felelős elnökségi tag".

Emellett – amint az az ügyészséghez eljuttatott bejelentésben áll – a TÁMOP-projekteknél Gaskó István látta el a projektmenedzseri, Soós Ilona a szakmai vezetői feladatokat először hatszáz- és négyszázezer forintos havi munkabérért, amit aztán három-háromszázezer forinttal megemeltek.

Úgy tűnik, kisebb összegeket sem sajnált magától az érdekvédelmi vezető, a VDSZSZ Szolidaritás számlájára vásároltak kizárólagos használatú bankkártyával például a csornai Tesco áruházban. A negyvenegyezer forintos blokk alapján a „szakszervezeti lobbitevékenységhez" akkor többek közt húsz deka kemencéscsülök- felvágottra, három doboz kaukázusi kefirre, egy kígyóuborkára, fél kiló zöldpaprikára, tricollis, rizling és rozé borokra, valamint húsz darab „wellness tojásra" is szükség volt.

Forrás: Magyar Hírlap