Nehéz a pályaválasztás. Az olyan pályáé, amely életben tartja a fiatalokat és esélyt teremt arra, hogy meg is éljenek és még családot is el tudjanak később abból tartani. A fiatalok egyre később tűnnek fel a munkaerőpiacon – olvasható a marmalade.hu-n.

Annak köszönhető mindez, hogy a magasabb végzettséggel birtokukban színvonalas, jól megfizetett, nagy esélyű munkavállalásra számítanak. A magas végzettség mellett még küzdenek az idegen nyelv megfelelő szintjét bizonyító okirat megszerzéséért is. Statisztikailag azt az eredményt kapták, hogy a munkaerőpiacon feltűnő fiatalok (15-24 éves) a potenciális munkaerő-kínálat (15-64 év) 17,2%-át teszik ki. Sok a munkanélküli. Nagyjából minden ötödik fiatal állástalan, minden tizenötödik rendelkezik munkával.

A gazdasági világválság káros következményei hatnak a fiatal munkaerőre is, csökkent a foglalkoztatásuk, ezzel párhuzamosan nőtt a munkanélküliség.

Az Európai Unió felismerte a problémát és foglalkoznak is a fiatal munkaerő és a munkanélküliséget érintő kérdésekkel. Szinte mindegyik EU-s tagállamban ezekkel az adatokkal, tényekkel találkoznak. Magyarországon a fiatalok foglalkoztatási aránya jócskán alul maradt az EU-átlagához képest és nagyobb volt a munkanélküliség is, de mindig vannak kicsit jobb időszakok, így 2008 és 2014 között ez a szám feleződött.

Egy jelentés rámutatott arra, hogy az EU tagállamokban 35 millió (!!!) 16-29 éves fiatalnak nincs munkahelye, ám nem is tanulnak. Sok fiatal úgy kerül ki az iskolapadból, hogy nem kapja meg a végzettséget igazoló okmányt.   

Ami még nagyobb baj, hogy a megfelelő készségeket és képességeket sem sajátítja el, így azt a későbbiekben hatékonyan sem fogja tudni alkalmazni. Ami a legmeglepőbb, hogy az adatok szerint, a frissen diplomázottak körének 10%-a olvasás- és írási nehézséggel küzd, még többeknek a számolással gyűlik meg a bajuk.

Ahhoz, hogy fiataljaink el tudjanak helyezkedni és be is tudjanak illeszkedni a munkaerő-piac által kínált helyeken, fontos lenne, hogy érzelmi, szociális és értelmi képességüket kiteljesítve lépjenek ki az iskola kapuján. Ha időben felfedezik, hogy egy diák valamilyen nehézséggel küzd, megfelelő szakember segítségével megfelelő szintre hozhatják a diák képességeit, így nagyobb esélyekkel épülhet be a munkaerőpiacon.

Forrás: marmalade.hu