Átmeneti intézkedésekkel, az ország eladósításával javítaná a növekedési adatokat a kormány, legalábbis erre a megállapításra jutott a Költségvetési Felelősség Intézet a 2016-os költségvetésre vonatkozó módosítások és a jövő évi büdzsé számai alapján.

Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősség Intézet ügyvezetője az ATV Start-ban elmondta, a költségvetési hiány akár már jövőre meghaladhatja a 3 százalékot, egy esetleges brüsszeli szankcióra, vagy akár az eljárás megindítására pedig a lassú bürokratikus folyamatoknak köszönhetően legfeljebb a 2018-as választások után kerülhet majd sor.

A kormány tehát e tekintetben csekély kockázatot vállal, kérdés azonban, hogy ha 2018-ig ezeket az egyszeri forrásokat elköltik, mire lesz majd elég a magyar gazdaság teljesítménye – mutatott rá Romhányi.

Az idei költségvetés módosítása szerint 2016-ban mintegy 360, a 2017-es büdzsé adatai szerint pedig további 500 milliárd többletköltekezéssel számol a kormány, ez nagyrészt nem uniós forrásokat jelent.

Ezen felül a közszféra dolgozóinak bérrendezésére szánt források is csak a következő két év vonatkozásában tűnnek biztosnak, hiszen ez az 540 milliárd forint csupán azért áll most rendelkezésre, mert a General Electric-nek egy ügylete kapcsán fizetési kötelezettsége adódott a magyar állam felé – tette hozzá.

Forrás: ATV