Az adóhatóságnál fennálló adó-, járulék- és illetéktartozások, valamint a késedelmes fizetés miatt 2014. évre felszámított pótlékról készült részletes kimutatásokat 2015. június 30-ától tekinthetik meg azon vállalkozások és magánszemélyek, akik ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton nyújtják be bevallásaikat. Akik nem használnak ügyfélkaput, postai úton kapják meg az értesítőt 2015. október 31-éig – írja az ado.hu.

A határidőre meg nem fizetett adótartozásokra vonatkozó, 2014. január 1-je és december 31-e közötti időszakra automatikusan felszámított késedelmi pótlékhoz az eBEV Szolgáltatások menüponton belül a „Folyószámla és pótlékadatok" lekérdezése útján juthatnak el az ügyfélkaput használó adózók. A folyószámla-kivonaton látható a 2014. évre vonatkozó késedelmi pótlék összege (138-as adónem), amelynek alapja és pontos számítása egy további menüpontból (Pótlék-levezetés) érhető el. A folyószámla lekérdezésekor 2015. november 16-i vagy annál későbbi végdátumot kell megadni, mert a 2014. adóévre vonatkozó késedelmi pótlék fizetése idén november 16-án válik esedékessé.

 Azok a magánszemélyek és vállalkozások, akik ügyfélkaput nem használnak adóügyeik intézéséhez, 2015. október 31-éig postai levélben, papír alapú kimutatást kapnak az adóhatóságtól a 2014. évre számított késedelmi pótlékról.

Az adózók tehát idén november 16-ig tehetnek észrevételt az elektronikusan vagy posta útján kapott kimutatáson szereplő, 2014. évre automatikusan számított késedelmi pótlékkal kapcsolatban. A határidő után már csak a fizetési könnyítésre vagy adómérséklésre szolgáló rendkívül részletes, 10 illetve 39 oldalnyi adatlapok kitöltése útján lehet az adóhatóságtól fizetési engedményt kérni.

A aktuálisan lekérdezhető vagy a közeljövőben postán érkező értesítők a 2014. január 1-je és december 31-e közötti késedelmi pótlékot tartalmazzák. A 2015. évre várható késedelmi pótlék tájékoztató adatként  csak az ügyfélkaput használó adózók számára érhető el: a belépést követően az „eBev Szolgáltatások" menü „Folyószámla és pótlékadatok" almenü középső, „Késedelmi pótlék prognózis" menüpontja alatt található. Ez az összeg még nem látszik a folyószámlán, hiszen a fizetés csak jövő novemberben lesz esedékes, de a tájékoztató adat elektronikus úton bármikor lekérdezhető.

Forrás: ado.hu