Akár minden egyes nap szembesülhetünk a stresszel, a sürgető teendőkkel; megpróbálunk lavírozni a munka és a magánélet elvárásai között; közben bűntudatot érzünk, hogy már megint nem jutottunk el sportolni - mondjuk a túlórázás miatt -; éjjel pedig alig tudunk pihenni és feltöltődni, így már előre garantált, hogy másnap sem fogjuk megváltani a világot – olvasható a profession.hu oldalán.

Interjúalanyunk számára ez már csak régi emlék, amióta azzal foglalkozik, ami flow élményt és feltöltődést jelent számára. Sabján Adriennt, a Fusion Vital életmódszakértőjét kérdeztük a közel három éve tartó felméréseik tanulságairól.

Tulajdonképpen a stressz normális állapot - avat be bennünket a szakértő -, egy átlagnapunk kb. 50%-át ez teszi ki.  Ez rendben is van így, annyit jelent, hogy a szervezetünk koncentrál az elvégzendő feladatokra. A világ sem menne előre, ha nem lennének kihívások a munkánkban és a magánéletünkben. Azonban meg kell tanulni tudatosan figyelni magunkat, és ha még nem tesszük, akkor kezdjünk el rendszeresen sportolni, hogy javítsuk regenerációs képességünket. Így könnyebben feldolgozzuk a negatív stresszt, minőségi alvásban illetve napközbeni feltöltődésben lesz részünk, és az immunrendszerünk is egyensúlyba kerül. A társadalom legnagyobb problémája nem a stressz megléte, hanem a stressz tudatos oldásának hiánya. Ennek tudatában nem is kérdés, hogy a karrierünk is szárnyra kap, ha a vitalitásunk magasabb szintre kerül.

A szakértői csapat Magyarországon közel 1500 testszenzoros mérést végzett elsősorban nagyvállalatoknál dolgozó, 30-50 évesek körében. A többnapos mérések alatt egy testre erősíthető apró eszköz rögzítette a résztvevők szervezetének fiziológiás paramétereit, majd a világ vezető pulzusvariancia kutatójának algoritmusával részletes riport készült. Ennek segítségével mindannyian valós képet kaptak szervezetük stressz-szintjéről, feltöltődésük színvonaláról, alvásminőségükről, és állóképességükről. Sokaknak valódi meglepetéssel szolgált ez az objektív eredmény. Szembesülve az értékekkel mindenkinél elindult valamiféle változás. Voltak olyanok is, akik ennek hatására új munkahelyet kerestek, és meg is találták azt a munkát, amit ma már örömmel és eredményesen végezhetnek.

13 megdöbbentő tény:

1. A résztvevők 38%-a úgy gondolta, hogy semmilyen befolyással nem bír az egészségére.

2. 66% nem érzi úgy, hogy eleget aludna, rendszeresen fáradtnak és kimerültnek érzi magát.

3. Az alvásidő alig 7 órát tett ki, és ennek csupán a 61%-a járt valódi feltöltődéssel. Ez azért döbbenetes adat, mert a megfelelő alvásminőség a következő napi teljesítményünk alapja.

4. Egy átlagos napunk több, mint 50%-át teszi ki a stressz, de nem mindegy, hogy ez milyen időszakban jelentkezik. Ha például az alvásidő vagy szabadidős tevékenység során, az gátolja a feltöltődésünket.

5. Egy átlagos nagyvállalatnál a mozgással töltött idő kevesebb, mint napi 20 perc a javasolt 50 perc helyett, jóllehet a mozgás a fittségre gyakorolt hatása mellett hatékony stresszoldó is lenne.

6. A lefekvés előtti fizikai és mentális megterhelés késlelteti az éjszakai pihenést.

7. A napközbeni erős stressz állapot mellett is lehet tartalmas az éjszakai feltöltődésünk.

8. Az esti alkoholfogyasztás sokszor nagyobb stressz a szervezetre nézve, mint a napközbeni munka alatti feszültség. Az alkohol lebomlása miatt a szervezet nem tud töltődni.

9. Attól, hogy úgy érezzük, nem alszunk megfelelően, még nem biztos, hogy így is van. Ha éjjel felébredünk, és bekapcsoljuk a tévét vagy olvasunk pár oldalt, akkor is lehetünk a feltöltődés szakaszában. Ugyanakkor egy jónak titulált alvás akár egész időtartama is lehet stresszes.

10. Az órákig tartó monoton munka káros lehet, mert nem szolgálja az éjszakai pihenést. Iktassunk be napközben szüneteket, és váltogassuk az ülőmunkát a fizikai terheléssel.

11. Előfordulhat, hogy a munkánk során is átéljük a feltöltődést. Ezt az állapotot flow élménynek is nevezzük, és ha így van, akkor megtaláltuk az ideális munkánkat.

12. Ha korábban rendszeresen sportoltunk - főleg gyerekkorunkban - akkor könnyebben hozható egyensúlyba a szervezetünk. Az aktív sport elősegíti a kiváló regenerációt - bármilyen nehéz körülmény is adódik.

13. Az extrém megterhelés - például több órás megterhelő bicikliút vagy maratoni futás - még a kiváló regenerációs képességet is tönkreteheti.

Adrienn szerint jól látszik az is, hogy akik aktív sportmúlttal rendelkeznek, sokkal könnyebben töltődnek fel, mert a szervezetük megragad minden lehetőséget a regenerációra. Több olyan eset is előfordult, amikor a mérés alanya a munkaidejében erősebben töltődött fel, mint a szabadidejében. Sőt! Előfordult, hogy valakiben a mérés eredményei erősítették meg azt, hogy karrierjének fordulatot kell vennie, és jelenleg azt a munkát végzi, ami korábban kizárólag munkaidejének töredékét tette ki. És egy extrém eset: az egyik felsővezető két pozíciót tölt be egyszerre, ami egy külső szemlélő számára azt jelenthetné, hogy az illető a végkimerülés határán van. Ám mivel mindig is rendszeresen sportolt, így még a késő éjszakai munka közben is feltöltődést, illetve kiváló alvásminőséget mértek nála - ami az örömmel végzett munka mellett a sport és a regeneráció erős kapcsolatát húzza ismét alá. Kezdjünk el sportolni, aludjunk jól, és a karrierünk is szárnyra kap!

Meglepő megállapításokat tartalmaz a fenti lista, amelyeket érdemes végiggondolnunk. Azonban arra is térjen ki a figyelmünk, hogy megvizsgáljuk a szervezetünkhöz való viszonyunkat. Hiszen gondoljunk csak bele: a telefonunkat, a laptopunkat akár minden nap feltöltjük, de még az elektromos borotvánkat és fogkefénket is. És önmagunkat?

A fentieket olvasva nem meglepő, ha arra a következtetésre jutunk: változásra van szükségünk. Gyakran előfordul, hogy bekerülünk egy mókuskerékbe, és a rutinfeladatok sűrűjében már csak a favágás tölti ki minden egyes munkanapunkat. A hétvége pedig annyira rövid, hogy képtelenek vagyunk feltöltődni és újragondolni az egészet. Adrienn szerint ilyenkor az egész életünkre érdemes kiterjeszteni a változást.

A négyes pillér, amitől valóban egyensúlyba kerülhetünk:

- Regeneráció: a lefekvés előtti elcsendesedés minőségi éjszakai alvást eredményez.  Sose spóroljunk az alvásidőn, feküdjünk le időben. Altatók és nyugtatók helyett pedig találjunk olyan alvás előtti elfoglaltságot, ami kikapcsol bennünket, és segít elengedni a fejünkben zakatoló gondolatokat.

- Rendszeres testmozgás: végezzünk rendszeresen állóképességet növelő és fittséget fenntartó edzéstípust is, váltogassuk az edzések intenzitását, de sose kompenzáljunk a sporttal.

- Táplálkozás: étkezzünk változatosan, csempésszünk be minél több zöldséget az ételeinkbe, és kerüljük az esti alkoholfogyasztást. Igyunk legalább napi 3 liter folyadékot, mert ennek hiánya ülőmunkát végzőknél derékfájást, gerincproblémákat is okozhat.

- Pozitív életszemlélet: nem a stressz a legkárosabb, hanem ahogyan kezeljük. Ha ellenségként gondolunk rá, akkor az is lesz, és megbetegít bennünket. A stressz lehet a depresszió előszobája, de a flow-állapot kiváltója is. Rajtunk áll, melyiket választjuk!

Forrás: profession.hu