A nyári szünet és a szabadságolások ellenére már több mint ezren írták alá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) napokban indított internetes petícióját, mellyel az érdekképviselet a tanárok etikai kódexe ellen gyűjt aláírásokat – írja a sonline.hu.

– Kategorikusan elutasítjuk a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexét, melynek szellemisége a pedagógust önálló értékrend nélküli vazallusnak tekinti – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ Somogyért is felelős ügyvivője. – Az aláírásgyűjtéssel pedig azt szeretnénk megmutatni, hogy nemcsak a PDSZ, hanem a pedagógustársadalom nagyobb része ellenzi a kódexet és a benne foglaltakat.
Az ügyvivő szerint már tíz-húszezer szignó is legitimálná kezdeményezésüket, melyhez reményei szerint a többi érintett érdekképviselet is csatlakozik majd. Egyelőre csak az interneten keresztül próbálják elérni a kollégákat, ám a tanévkezdet után e-mailben is megkeresik őket. – Bár a kódex jelenlegi formájában csak tervezet, melyet véleményezhet bárki, s állítólag a reakciók tükrében alakul majd ki a végleges változat, szerintünk önmagában az egész jelenség elutasítandó – jelentette ki Nagy Erzsébet. – Az előírások egy része, melyek valóban fontosak lehetnek, szerepelnek a Polgári Törvénykönyvben, a Munka Törvénykönyvében, illetve a közalkalmazotti törvényben, azaz felesleges megismételni őket. Másfelől a kódexet teljesen szubjektíven lehet majd értelmezni, s igencsak alkalmas lesz, hogy koncepciós eljárásokat indítsanak olyan tanárok ellen, akik mernek kritizálni valamit az oktatással kapcsolatban.

Az érdekképviseleti vezető hozzátette, különösen felháborítóak a pedagógusi életvitelre – például öltözködésre, hajviseletre – vonatkozó szabálytervek, melyek a szabadidőre is vonatkoznának.
– Az ember tanárként tisztában van az ez irányú felelősségével – jegyezte meg –, ám ez belső késztetés kell, hogy legyen, s ne felülről kényszerítsék rá.
Utóbbival teljesen egyetértett Agócs Attila, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) somogyi elnöke is.
– A helyes öltözködés és hajviselet megválasztása, vagy éppen a tetoválás a megfelelő önértékelésből fakad – mondta a kaposvári építőipari szakiskola igazgatója. – Éppen ezért a magánvéleményem, hogy ezeket felesleges beleírni a készülő kódexbe. Még akkor is, ha valóban akadnak tanárok, akik kihívó öltözékükkel nemcsak a szülőket és a gyerekeket, de a kollégákat is irritálják.

Az NPK vezetője szerint az aláírásgyűjtés viszont felesleges, hiszen éppen a véleményezés és a vita kedvéért hozták nyilvánosságra az illetékesek a kódex szövegének tervezetét.
– Bizonyosan lesznek majd változtatások a beérkező észrevételek figyelembevételével – jelentette ki.

– Most még korai bármit is mondani, a tanévkezdés után lesz egy hónap, hogy mindenki elmondhassa az elképzeléseit, s kialakuljon a kódex végső szövege. Immár az esetleges vadhajtások nélkül, a pedagógustársadalom megelégedésére.

Forrás: sonline.hu