Sok szülő év elején nyilatkozatot tesz a munkáltatója felé, hogy gyermeke után adókedvezményt kíván érvényesíteni – hívta fel a figyelmet hírlevelében a BDO Magyarország.

Sajnos, azt már kevesen tudják, hogy a jogosultság akár év közben meg is szűnhet. 
A változásról minden esetben értesíteni kell a munkáltatót, még az adóelőleg levonása, vagyis a bérelszámolás előtt. Ennek elmulasztása pedig kellemetlen meglepetéseket okozhat az év végi adóbevallás elkészítésekor.

Mire kell figyelnie a szülőknek, ha a gyermekük leérettségizett?

Az érettségi megszerzésével a gyermekek tanulmányai lezárulnak a közoktatási intézményben és ezzel megszűnik a családi pótlékra való jogosultság. Erről a szülők júliusban kapnak egy határozatot a Kormányhivataltól.

A családi pótlékra való jogosultság megszűnésével a családi adókedvezmény jogosultság is megszűnik, hiszen főszabályként a családi kedvezmény (ideértve a Tbj. szerinti családi járulékkedvezményt is) egy-egy gyerek után addig jár a szülőnek, ameddig a gyermeke után családi pótlékra (nevelési ellátásra, illetve iskoláztatási támogatásra) jogosult.

Mit kell tennie a szülőnek?

Július hónapra vonatkozóan a szülő a munkáltatója felé a változásról nyilatkozatot tesz, mégpedig úgy, hogy az érettségizett gyermek már nem lesz sem kedvezményezett, sem eltartott (az eltartott minőségét nulla kóddal jelöli).

Mi történik abban az esetben, ha a gyermek továbbtanul?

1. Középfokú intézményben folytatja a tanulmányait (OKJ képzés, szakképzés)

Ebben az esetben szeptembertől ismét közoktatási intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat, így annak a tanévnek a végéig jogosult a szülő a családi pótlékra, amely évben a gyermek betölti a 20. életévét. Családi adókedvezményre is eddig az ideig lesz jogosult.

A családi pótlék és az adókedvezmény nem jár automatikusan, azt ismételten igényelni kell az érintett gyermekre vonatkozóan!

A családi pótlék a Kormányhivataltól igényelhető, az igénylő laphoz csatolni kell a Kormányhivatal által előírt formanyomtatványt (iskolalátogatási igazolást) minden év szeptember 30-ig. Amennyiben az igényt szeptemberben nyújtják be, úgy visszamenőlegesen július-augusztusra is jár az összeg.

Fontos, hogy a családi pótlékot csak két hónapra visszamenőleg lehet igényelni!

A családi adókedvezményt a szülő szeptembertől kérheti a munkáltatójától (az eltartott minőségét egyes kóddal kell jelölni a nyilatkozaton). Az elmaradt két hónapra járó adókedvezmény (július-augusztus hónapokra) pedig az év végi adóelszámolás során érvényesíthető.

2. Felsőfokú intézményben folytatja a tanulmányait (egyetem, főiskola)

Az egyetemisták és főiskolások után nem jár családi pótlék, így nem jár családi adókedvezmény sem. Azonban, ha van a családban olyan kisebb gyermek, akire tekintettel még jogosult a szülő a családi pótlékra, akkor a felsőfokú tanulmányokat folytató gyermek a  családi pótlék összegének megállapításakor  a létszámba beszámít.

Családi pótlék igénylése esetén a létszámba beszámított gyermekek után járó családi pótlék különbözetet a hatóság az október hónapra járó családi pótlékkal egyidejűleg folyósítja. Ezt az összeget azonban csak akkor kaphatja meg a család, ha az egyetemista vagy főiskolás nem rendelkezik rendszeres jövedelemmel, és korábban nem szerzett diplomát. A támogatás igényléséhez szükséges hallgatói jogviszony igazolását október 15-ig kell majd benyújtani a Kormányhivatalhoz.

Amennyiben van a családban kisebb testvér, úgy a munkáltatóhoz ismét be lehet nyújtani szeptembertől egy családi adókedvezmény érvényesítéséről szóló nyilatkozatot. A nyilatkozaton a felsőoktatásban tanuló gyermek, mint eltartott kerül megjelölésre (az eltartott minőségét kettes kóddal kell jelölni).

Ez gyakorlatban a következőt jelenti:

Kétgyermekes családnál, ha a nagyobbik gyermek leérettségizett és továbbtanul, akkor nem az egy gyermek után járó után járó 10 000 forintra, hanem a kétgyermekesek után járó 12 500 forintra jogosult a szülő. Háromgyerekeseknél pedig egy továbbtanuló és két kisebb testvér esetén nem a kétgyermekeseknek járó 25 000 forint jár, hanem a három gyerekesekre vonatkozó összeg csak két gyerekre tekintettel, vagyis 66 000 Ft.

Forrás: BDO Magyarország