Elvileg az is lehet, hogy csoda történt, és hirtelen magától a gyógyulás útjára lépett egy súlyosan szellemi fogyatékos férfi. Jogvédők azonban egészen másra gyanakszanak – írja a Népszabadság.

Tibor – nevezzük így – 1974-ben született egy borsodi faluban. Kisegítő iskolába járt. Írni és olvasni valamelyest megtanult, de képességei messze elmaradtak az átlagostól. Az ezredforduló táján készült orvosi vizsgálatok súlyos fokú debilitást állapítottak meg nála. Az ötvenes IQ-val rendelkező fiút 67 százalékos rokkantnak, önálló életvitelre képtelennek minősítették. Felülvizsgálata nem szükséges, állapota végleges – rögzítette a szakértő.

A fideszes kormány döntése nyomán felülvizsgálták a fogyatékossági támogatások folyósítását. Annak ellenére, hogy „végleges állapotában" javulás nem következett be, az új szakvélemények szerint Tibor egészségkárosodásának mértéke 40 százalékra csökkent. Ennek megfelelően az államkincstár megyei igazgatósága megvonta tőle a fogyatékossági támogatást, a kormányhivatal elutasította a nevelési ellátás iránti kérelmet. A család a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához fordult segítségért.

– A borsodi család szegénységben él, havi néhány tízezer forintos kiesés komoly érvágást jelent. Nonszensz, hogy Tibor semmilyen ellátásra nem jogosult, miközben az IQ-ja maradt 50, amennyi tizenöt évvel ezelőtt is volt – mondta lapunknak Iványi Klára, a NEKI munkatársa. Különféle hivatalokban próbált eljárni: az eredmény siralmas. Azt a tanácsot kapta, hogy Tibor regisztrálja magát álláskeresőként, és egy évig tartó együttműködés után (ez idő alatt egyetlen fillér támogatást sem kap) lehetősége lesz közmunkásként elhelyezkedni. A mostani jogi keretek között nincs más út. Iványi Klára szerint ez több mint nevetséges. Tibor a nevét is alig tudja leírni, képtelenség, hogy közmunkásként alkalmazzák. Roma fiatalemberről van szó, de a NEKI profiljába más típusú esetek tartoznak. Iványi Klára ezért felvette a kapcsolatot az egészségügyi kérdésekben járatosabb TASZ-szal.

– Mindenki tudta, hogy a kormányzati szigorításnak súlyos következményei lesznek, egész egyszerűen lassú éhhalálra ítélik a fogyatékosok egy részét. Külön tragédia, hogy az orvosok nem mutatnak ellenállást a kormány nyomásával szemben – közölte Iványi Klára. Szerinte a jogvédőknek a törvényalkotó és az orvosok felelősségét egyaránt vizsgálniuk kell.

Forrás: Népszabadság