Egy bolt, kizárólag vasárnapokon, segítő családtagot foglalkoztat, egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Ebben az esetben kell fizetni vasárnapi pótlékot? – kérdezte egy olvasó. dr. Hajdu-Dudás Mária, az adozona.hu munkajogász szakértője válaszolt.

Vasárnapi pótlék abban az esetben jár a munkavállaló részére, ha e napon rendes munkaidőben munkavégzésre kizárólag azért osztható be, mert a foglalkoztatására több műszakos tevékenység keretében kerül sor, készenléti jellegű munkakörben dolgozik, vagy a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál kerül sor az alkalmazására.

A fent jelzett „kizárólag" feltétel azért lényeges, mert ha bármely más eset alapján elrendelhető a vasárnapi munkavégzés, a munkáltató nem köteles a vasárnapi pótlék megfizetésére.

Az egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munka törvénykönyve (Mt.) 203. paragrafusa (1) bekezdésének h) pontja szerint nem kell alkalmazni a törvény vasárnapi munkavégzésre vonatkozó korlátait. Azaz bármikor elrendelhető a vasárnapi munkavégzés, melyből következően nem áll fenn az a feltétel, hogy kizárólag a pótlékra jogosító, fenti három jogcímen kerülne sor a vasárnapi munkavégzésre. Így a vasárnapi pótlék fizetése a kérdésben emlytett esetben nem kötelező.

Forrás: adozona.hu