A német és az osztrák uniós munkaerőpiac teljes megnyitása miatt megugrást követően 2013 óta 10-14 százalékon stabilizálódott azok aránya, akik külföldön képzelik el jövőjüket. A Tárki legújabb felméréséről az intézet vezető kutatója az InfoRádiónak elmondta: a rövid és hosszú távú munkavállalás célországai elsősorban Ausztria, Németország és Nagy-Britannia.

A kivándorlást tervezők aránya 2005-ig alig változott, majd 2014-ig 5-6 százalék között ingadozott. Idén áprilisban ez a korábbi kétszerese volt, júliusra pedig csak kis mértékben csökkent - mondta Sík Endre.
.

Az átlag most 15 százalék, tehát a teljes felnőtt magyar lakosságnak 15 százaléka tervezi azt, hogy külföldre menne valamilyen célból. Ennél az aránynál sokkal magasabb bizonyos társadalmi csoportokban ez a jelenség. Hagyományosan minden évben, minden hónapban azt találjuk, hogy a fiatalok körében a legmagasabb, mert a fiatalok szabadabban gondolkodnak, mozognak, terveznek, kevesebb kötöttségük van, és könnyebben elszabadulhatnak - közölte a szociológus.

Kevésbé függ viszont a kivándorlás a képzettség fokától. Egyedül a szakképzettség fontos, vagyis az a csoport, akiknek olyan foglalkozása - és magasabb iskolai végzettsége van -, amivel úgy gondolják, hogy itthon nem nagyon tudnának érvényesülni, viszont külföldön jól eladható - tette hozzá.

A tanulók 45, a 25 év alattiak 39, míg a 26 és 35 közöttiek esetében 28 százalék azok aránya, akik külföldön képzelik el a jövőjüket. A Tárki kutatója azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ezek elsősorban csak terveknek számítanak.

„De azok közül is, akik megvalósítják ezt a tervet, nagyon sokszor maguk sem tudják, hogy kint akarnak-e maradni, vagy sem. Hiszen az attól függ, hogy milyen körülmények között fognak majd dolgozni, mennyire biztos az ottani állásuk, milyen előre nem látható pszichikai terhet jelent majd az, hogy nem itthon élnek. Tehát nagyon sok mindent nem lehet előre pontosan felmérni."

A külföldön munkát vállalók meg akarnak élni, karriert szeretnének csinálni, esetleg jobban akarnak élni. Közöttük nagyon sokan vannak, akik rendszeresen járnak haza, illetve akik küldenek haza pénzt. De akik középfokú végzettséggel és szakképzettséggel rendelkeznek, legtöbbjüknek nem Magyarországról Ausztriába ingázás, hanem inkább hosszabb távú munkavállalás a céljuk, és a magasabb jövedelem, a jobb megélhetés érdekében mennek - részletezte Sík Endre.

A rövid és hosszú távú munkavállalás célországai változatlanul Ausztria, Németország és Nagy-Britannia, de az Egyesült Államok és Kanada is vonzó ország a magyarok számára.

Forrás: InfoRádió