A Magyar Hírlap birtokába került dokumentumok szerint Gaskó István – fővárosi lakosként – több alkalommal szállt meg elegáns budapesti hotelekben az akkor még általa vezetett szakszervezet költségén.

A VDSZSZ Szövetség – amelynek elnöke továbbra is Gaskó István – nemrég közölte, hogy felfüggesztette a VDSZSZ Szolidaritás új vezetőit. Azonban a „szövetség" tagságának több mint kilencven százalékát a Szolidaritás adja…

Amint azt elsőként megírtuk, nyomozást rendelt el a Liga Szakszervezetek TÁMOP által finanszírozott projektjei-nek működésével kapcsolatban Bárány Balázs Péter által tett közérdekű bejelentés nyomán a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség költségvetési csalás vétség gyanúja miatt. A nyomozással a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságát bízták meg. A Liga csütörtökön közleményben visszautasította „az alaptalan vádakat". Hangsúlyozták: a Liga „az elmúlt években tucatnyi európai uniós pályázatot valósított meg és zárt le sikerrel. A felhasznált támogatások összege több százmillió forint, míg azon állampolgárok száma, akiknek segítséget nyújtottak a projektek, száz- ezres nagyságrendű". Hozzátették, a jelenleg futó – és „Bárány Balázs által támadott" – projektek is a megvalósítási szakasz végénél tartanak, és „szoros ellenőrzés alatt állnak". Közölték, „a VDSZSZ Szolidaritás által tett meggondolatlan és valótlan nyilatkozatok okozta esetleges károkért a szervezet vezetőinek felelniük kell".

Egy további közleményben hírül adták azt is, a VDSZSZ Szövetség Szövetségi Tanácsa felfüggesztette tisztségéből Bárány Balázs Péter érdekvédelmi alelnököt, Halasi Zoltán felügyelőbizottsági elnököt és Bernát Beatrix számvizsgáló bizottsági tagot. Emlékeztettek arra, korábban már kizárták a szövetségből a VDSZSZ Szolidaritást. A tagszervezet tagdíjfizetési kötelezettségének elmulasztása pedig az említett tisztségviselők „magatartására vezethető vissza", továbbá „Bárány Balázs a szövetséget lejárató nyilatkozatokat tett".

Emlékezetes: a VDSZSZ Szolidaritás a Liga tartozásaira hivatkozva tagadta meg a tagdíjfizetést a szövetségben. Bárány Balázs Péter lapunknak felfüggesztésével, illetve a kizárással kapcsolatban elmondta, a VDSZSZ Szolidaritás a szövetség meghatározó, mintegy nyolcezer fős tagja, rajta kívül mindössze négy kisebb szakszervezet része a formációnak összesen hat-hétszáz fős tagsággal. Ezért a kizárás meglehetősen abszurd lépés, amely leginkább a közvélemény megtévesztését szolgálhatja.

A Magyar Hírlap birtokába került, a Fővárosi Főügyészségnek és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek eljuttatott „közérdekű bejelentés" – amely alapján az említett nyomozás megindult – szerint a Liga részvételével zajló két projektben – TÁMOP 2.5.3. (Kapacitásfejlesztő) és TÁMOP 2.5.2. (Munkáért) – a résztvevők „feladatait szándékosan összekeverték, így a tevékenységek gyakorlatilag ellenőrizhetetlenek". Például olyanokkal végeztettek tagszervezést, akik – papíron – más projektfeladaton dolgoztak, azonban „több alkalommal elmarasztalást kaptak, mert nem tudtak elég tagot beszervezni".

A bejelentés rögzíti továbbá, hogy Gaskó István látta el a projektmenedzseri, míg felesége a szakmai vezetői feladatokat. „A projekt indításakor a Liga-tanácsülésen Gaskó István tájékoztatta a jelenlévőket, hogy mindkettejüknek elengedhetetlen munkaviszonyt létesíteni, hogy a beosztásukat betölthessék, azonban ez csak jelképes, százezer forint fizetéssel jár. A projekt költségvetésében ugyanakkor már hatszáz-, illetve négyszázezer forintos havi munkabért állítottak be, amelyet az első változásjelentésben három-háromszázezer forinttal emeltek meg, míg a többi munkatárs fizetését csökkentették."

Ezek mellett még számos kérdést felvet a bejelentés, például rendezvények finanszírozásával, gépkocsik bérlésével, valamint feltételezett összeférhetetlenségekkel kapcsolatban.

Többször felelevenítettük már, hogy miután Gaskó Istvánt a VDSZSZ Szolidaritás májusi küldöttgyűlésén nem választották elnökké, az elnöki jogköröket átmenetileg az alelnök gyakorolta. Bárány Balázs Péter ebben az időszakban jutott hozzá a számára „értelmezhetetlen" dokumentumokhoz, amelyekre hivatkozva bejelentéseket tett az ügyészségen. A fentebb említett, a TÁMOP-projektekkel összefüggésben indult nyomozás mellett a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya is vizsgálódik, mivel „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntet-tének gyanúja merült fel".

Az „értelmezhetetlen" dokumentumok között vannak hotelszámlák a fővárosi Kempinski és Hilton szállodákban töltött éjszakákról is, amelyeket a VDSZSZ Szolidaritás akkori vezetője a szakszervezet bankszámlájáról fizetett. A mellékelt számla például arról tanúskodik, hogy a Kempinski Hotel Corvinus 601-es szobáját 2012. szeptember 27-ről 28-ra virradó éjjelen igénybe vevő Gaskó szobaszervizzel, minibárral és parkolással együtt száznegyvenezer forintot költött a vasutasok tagdíjbefizetéseiből a kényelemre, amit a luxusszálloda – információink szerint extraméretű franciaággyal ellátott – szobája jelent.

Egy másik, a Budapest Hilton által 2014. február 2-án kiállított részletes számla azt mutatja, hogy a százötvenezer forintot meghaladó összeget a szobaárhoz társuló minibárfogyasztás – whisky, bor, üdítő, csokoládé – és két (!) autó garázsdíja eredményezte.

Forrás: Magyar Hírlap