A mérőóra-leolvasók munkája 2020 körül áldozatul esik a technika fejlődésének, olvastuk egy tanulmányban. Mivel az emberi munkaerő kiváltása sok pénzbe kerül, nálunk a leolvasónak egyelőre nem kell az álláshirdetéseket böngésznie – írja a delmagyar.hu.

– A lakosságnál vagy a kisebb vállalkozásoknál évente egyszer jelenik meg a leolvasó, míg a nagyfogyasztókról már távleolvasással kapják az adatokat a szolgáltatók – mondta Csesznegi Ferenc, a DL Dél-alföldi Leolvasó Szolgáltató Kft. mérési és leolvasási vezetője. – Hogy a családoknál mikor szerelnek be okosmérőket, az a szolgáltatókon, vagyis a megyében az EDF DÉMÁSZ-on és a Égáz-Dégázon múlik. Az okosmérést megalapozó döntés, az ügyfélkörök majdani meghatározása a hálózati engedélyesek hatásköre.

Információink szerint nagy összegekről van szó: az átálláshoz az összes órát le kell cserélni, adatgyűjtőket, továbbítókat, egyéb műszaki berendezéseket vásárolni. És akkor még nem beszéltünk a készülékek karbantartásáról, hitelesítéséről, időnkénti cseréjéről. Mivel nálunk az energiaszektort nem veti fel a pénz,
a leolvasók egyelőre nyugodtan alhatnak.

A világon több mint 5 millió állás szűnhet meg azokban a szakmákban, amelyekben az elektronika vagy a robotok helyettesíthetik az embert – ez áll a davosi Világgazdasági Fórum nemrégiben közzétett tanulmányában. A munkaerő kétharmada a hivatalokban és az adminisztrációban válik feleslegessé. Egy amerikai honlap konkrét szakmák esetében vizsgálta, hol várhatók a legnagyobb leépítések – erre a Piac & Profit bukkant rá. Az emlegetett szakmák között a második helyen áll a mérőóra-leolvasó.

– Budapesten a társasházunknak központi kazánja van, lakásonként egy hőmennyiségmérő pörög – mondta a Szegedről elszármazott Kovács Edit. – Egy leolvasó céggel álltunk kapcsolatban, amelyiknek a munkatársa évente egyszer bement a lakásokba, leolvasta az órát, az adatokat elküldte a Főgáznak. Ezért csaknem 100 ezer forintot fizettünk a leolvasónak. Egy évvel ezelőtt családonként 80 ezer forintért új, rádiós órákat szereltettünk be, amelyeket a ház egyik lakója olvas le a folyosón járkálva.

Robotok

Tudományos szaklap nyomán a HVG számolt be arról, hogy Angliában egy sebész robotot teszteltek sikeresen. Egy ausztrál gyorsétterem-hálózat a pizzafutárokat váltotta le önműködő járművekre. A vevő egyedi mobiltelefonon kapott kóddal aktiválhatja a robot bezárt tárolóját, ahonnan a fűtött és a hűtött rekeszekből kiveheti az ételt és az italt.

Forrás: delmagyar.hu