Az egyik kerítésépítő közmunkás szerint teljes a káosz és a fejetlenség az őket foglalkoztató HM EI Zrt.-nél. Elfelejtettek szólni nekik hétfőn, hogy másnap egy órával korábban veszi fel őket a busz, ezért szinte senki sem volt ott a Szeged Plazánál – tudta meg a delmagyar.hu.

 

A minisztérium szerda óta még nem válaszolt a kérdéseinkre.

 Mint megírtuk, közfoglalkoztatottak is részt vesznek az érintett megyékben a magyar–szerb határzár felépítésében. Csongrád megyeszerte 490 regisztrált munkanélkülinek küldtek ki levelet, hogy jelenjenek meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályán a megyeházán. Az értesítésben csak az állt, hogy képzettségüknek megfelelő munkát sikerült találni nekik.

Az értesítettek kizárólag férfiak voltak, akik a megyeházán szembesültek azzal, hogy munkájukra a 175 kilométer hosszú magyar–szerb határon jövő hétfőtől épülő határzárnál van szükség.

Információink szerint a 490 ember közül mindössze 200-an jelentek meg, ez a szám az orvosi vizsgálat után tovább csökkent.
Egy, a kerítésépítésen dolgozó közmunkás lapunknak elmondta, kedden a Szeged Plazánál, ahol busszal veszik fel őket, reggel a várt 24 ember helyett csak 10 jelent meg. A délutáni műszakra várt 17 főből pedig mindössze egy.
 Később kiderült, azért nem voltak a megadott helyen, mert az őket foglalkoztató Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-től (HM EI Zrt.) elfelejtették értesíteni őket hétfőn, hogy kedden egy órával korábban jön a katonai szállítójármű értük. Az egyetlen megjelent dolgozó azért volt ott időben, mert neki hamarabb beért a busza Sándorfalváról. Informátorunk szerint teljes a káosz és a fejetlenség a HM EI Zrt.-nél.

Kérdéseinkkel először a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz fordultunk. A hivatal sajtószolgálatától megtudtuk, a Szegedi Járási Foglalkoztatási Osztály feladata a HM EI Zrt. munkaerőigényének a kielégítése volt, ennek érdekében végzett a foglalkoztatási osztály közvetítési tevékenységet. „A munkáltató és az álláskeresők közötti közfoglalkoztatotti jogviszony keretein belül történtekről a foglalkoztatási osztálynak nincsen tudomása" – írták válaszunkban és a honvédség zrt.-jéhez irányítottak.

A cég vezérigazgatóságától a következő válasz érkezett: „Köszönettel vettük érdeklődését! Az Ideiglenes Biztonsági Határzár feladataival kapcsolatos tájékoztatás a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztály illetékessége."
A minisztériumnak szerdán reggel elküldtük kérdéseinket, amelyekre csütörtöki lapzártánkig nem érkezett válasz.

Forrás: delmagyar.hu