Erős konszenzus van az oktatás szereplői közt arról, hogy az általános iskola első négy évfolyama csak az alapkészségek fejlesztéséről szóljon, és a diákoknak egy nap alatt legfeljebb négy – 45 perces – órája legyen a jövőben – nyilatkozta a Magyar Időknek a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke.

Horváth Péter a Nemzeti alaptanterv (Nat) tervezett módosításával összefüggésben rámutatott: az optimális óraszámok és tananyagmennyiségek átvizsgálása nem megy majd egyik napról a másikra, ehhez számos szakember – például oktatáskutató, pszichológus – bevonására lesz szükség. Éppen ezért egy „optimista kísérletnek” tartja azt, hogy már 2017 végére felülvizsgálják a Nat-ot, szerinte ennyi idő alatt nehéz lesz kialakítani, hogy mekkora az optimális terheltségi szint a diákok esetében. Horváth Péter hozzátette: az átmeneti időszakban nem lesz könnyű érdemi változtatást elérni, ugyanakkor előrelépést jelentene, ha az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet javaslata alapján a következő tanév kezdetére az óraszámok átcsoportosíthatók lehetnének. – Így felszabadulna valamennyi tanítási idő, amelyet azután az iskolák saját hatáskörben eloszthatnának – tette hozzá a testület elnöke.

Az intézményfenntartó rendszer átalakításával összefüggésben Horváth Péter előrelépésnek nevezte, hogy a köznevelési törvény módosítása értelmében az iskolák rendelkezni fognak elemi költségvetéssel, így tudnak majd tervezni. Pozitívumként értékelte azt is, hogy részben a szakmai-dologi kiadások felett is rendelkezhetnek majd.

A munkáltatói jogok kapcsán Horváth Péter hangsúlyozta: előrelépés, hogy az iskolaigazgatók a bérgazdálkodáson, valamint a kinevezésen és a felmentésen kívül visszakapják a jogköreiket. Fontosnak tartaná ugyanakkor azt is, hogy az intézményvezetők az esetleges jutalmak elosztása felett is dönthessenek. Bár a jövőben egyetértési joga lesz a pedagógusok alkalmazásánál, az NPK szerint szükség lenne arra, hogy a tankerületi vezető csak akkor vétózhassa meg az iskolaigazgató döntését, ha a pedagógus alkalmassága nem felel meg a jogszabályi kritériumoknak.

A testület elnöke szerint meg kell oldani a pedagógus-óraszámok kérdését, mivel az nem megoldás, ha a túlórát kifizetik, ettől a tanárok leterheltsége nem csökken. Az NPK javaslata, hogy heti 22 óra alapján lehessen az iskolákban kiszámolni a betöltendő munkahelyek számát. Így meg lehetne állapítani a szükséges álláshelyek pontos mennyiségét. – Ezen felül pedig lenne egy keret, amelyet a fennmaradó túlórák kifizetésére lehetne költeni – tette hozzá.

 Forrás: Magyar Idők