Romániai politikusok azt szeretnék, hogy legyen rövidebb a péntek. Törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be, hogy pénteken 8 óra helyett csak 6 órát kelljen dolgozni, azaz vezessék be a 38 órás munkahetet. Hasonló javaslattal Magyarországon is megpróbálkozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Kordás László elnök szerint Magyarország előbb-utóbb rákényszerül a változásra – írja a Faktor.

A román javaslatban arra hivatkoznak a képviselők, hogy túlterheltek a dolgozók, és így akarnak segíteni rajtuk. Bár rövidebb lenne a munkanap, a fizetés nem csökkenne.

Magyarországon a hivatalok többségében véget ér a munkaidő délután kettőkor, de az lenne a jó, ha ez benne lenne a munka törvénykönyvében is, és mindenki hazamehetne hat óra elteltével.

„Volt nekünk egy ilyen javaslatunk még 2004-ben. Akkor azt indítványoztuk, hogy legyen egy nappal több fizetett szabadnap, a december 24-re gondoltunk, és akkor került elő a 38 órás munkahét lehetősége is. De ezekből nem lett semmi” - mondta az MSZSZ elnöke, Kordás László.

Szerinte mindenképpen csökkenteni kell a munkaidőt, de elsősorban nem azért, mert túlterheltek az emberek, hanem azért, mert amúgy is egyre kevesebb munka.

Jönnek a robotok!"Az automatizálás miatt rengeteg munkahely fog megszűnni a közeljövőben. Egy felmérés szerint Németországban 2030-ig 19 millió ember veszíti el az állását. Mindent gépesítenek. A Mercedes már teszteli a sofőr nélküli kamionját, ami 2000 km-t megy. Az Uber a sofőr nélküli taxikkal kísérletezik. A kereskedelemben is egyre több drónt alkalmaznak, például szállításra" - sorolta.

Még az újságírók állása is veszélybe kerül: a BBC már tesztelte a híríró robotot. Állítólag gyorsabban megír egy cikket, mint az ember, viszont nincs jó stílusa, unalmas.

Megoldás lehet az alapfizetés, vagy a munkaidő csökkentéseKordás László szerint elsősorban a fejlett országokat sürgeti a probléma, hogy a technikai változások következtében munka nélkül maradt emberek sorsát megoldja. De tíz éven belül Magyarországot is eléri a változás, melyet Kordás az ipari forradalomhoz hasonlított.

Egy lehetséges megoldás lehet a feltétel nélküli alapjövedelem, erről Svájcban most fognak népszavazást tartani. A munka nélkül maradt embereknek pénzre lesz szükségük, és ha nem kapnak, elveszik valaki mástól. Muszáj lesz gondoskodni róluk. Egy másik megoldás lehet a munkaidő lecsökkentése - mondta Kordás. A szakszervezet a munka jövőjéről készít éppen egy tanulmányt, és az ENSZ munkaügyi szervezetének 100 születésnapján fogja megismertetni a nyilvánosságokkal az adatokat.

A munkaidő csökkentésének ügyét két hét múlva terjesztik elő. Azt szeretnék elérni, hogy minden nap járjon az embereknek 20 perc munkaközi szünet a nyolc órából. Öt nap alatt ez már másfél óra, tehát a munkahét 38,5 órára csökkenne. Ehhez módosítani kell a munka törvénykönyvét. Az csak az első lépcső, hamarosan sokkal nagyobb változásokra lesz szükség.

Forrás: Faktor